sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Joka vaaroja etsii(1983)

 Alkuperäinen nimi: High Road To China

Tunnetaan myös nimellä: Raiders of the End of the World 

Ohjaaja: Brian G. Hutton

Käsikirjoitus: S Lee Pogostin & Sandra Weintraub(Jon Clearyn novellin pohjalta)

Pääosissa: Tom Selleck, Bess Armstrong, Jack Weston,  Wilford Brimley, Robert Morley, Brian Blessed, Wolf Kahler

Nyt arvostelussa eräs tunnetuimpia Indiana Jonesin vanavedessä seuranneita seikkailuja, pääosassa Tom Selleck, jota alunperin kaavaailtiin IJ:n rooliin, mutta sitoutuminen Magnum-sarjaan vesitti suunnitelmat, mutta   2 vuotta KAM:in jälkeen Selleck pääsi tavallaan esittämään ”Indyä” nyt arvostelussa olevassa HRTC:ssä.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Eletään vuotta 1920, jossa  seurapiirileidi Eve  ”Evie” Tozer   saa kuula, että hänen isänsä  Bradley on kadonnut ja hänet olisi löydettävä 12 päivässä tai muuten liikekumppani  Bentik. kaappaa firman  itselleen. 

Eve värvää etsintäretkelle 1.maailmansodan lentäjä-ässän ja nykyisen puliukon Patrick O’ Malleyn avuksi ja  lopulta matka vie sankarimme Afganistanista Kiinaan ja samalla Bentik yrittää varmistaa, että Eve ei selviä hengissä, koska muuten Eve saisi isänsä firman johtajuuden.


Alunperin tämä olisi jo filmattu 1970-luvun puolella, jolloin leffaan perustuva  novelli  ilmestyi ja se vasta olisi ollut tähän olemassaolevaan version verrattuna klassikko, sillä ohjaajan penkillä olisi istunut John Huston ja pääosissa olisivat seikkailleet Roger Moore ja Jaqueline Bisset, mutta syystä projekti kaatui, kun Cleary ei halunnut  Hustonia ohjaamaan teostaan tai matkustaa Irlantiin kuukausia.


41 vuotta sitten ilmestynyt olemassaoleva filmatisointi on toki mainio ja viihdyttävä pätkä, jonka ainoat kompastuskivet ovat huono nais(oletettu) pääosan esittäjä  Armstrong, jonka hahmo on kirjoitettu erittäin rasittavaksi ja hahmosta tuli vahvasti mieleen vuotta myöhemmin ilmestyneen  Tuomion Temppelin Wille Scottin, joten lienevätkö käsikirjoittajat  Willard Huyck ja Gloria Katz nähneet tämän työstäessään käsikirjoitusta Tuomion Temppellin?


Myös katsomani vanha kotimainen DVD-julkaisu oli kuvan äänen osalta erittäin ala-arvoinen, sillä kuva oli VHS-laatua, tekstit Tv-tyyliin-kuvan vasemmassa reunassa ja jostain syystä kuvakoko oli 4:3, mikä näytti erittäin naurettavalta katsottuna 33 tuuman televisiolta ja eipä muutenkaan 4:3 tehnyt oikeutta elokuvan visuaaliselle ilmeelle ja kuvaukselle, joten toivottavasti tästä joku lafka julkaisisi tulevaisuudessa teknisesti paremman uusintapainoksen tai Arkisto esittäisi 35MM-filmiltä, sillä omistamani vanha DVD-painos vesitti leffan tunnelman lähes totaalisesti.


Selleck sentään veti mainion pääosan lentäjä-ässänä, joka krapulassa pysti lentämään ja tekemään silmukan ja krediittiä leffan soundtrckille, josta vastasi ei sen vähäpätöisempi henkilö, kuin 11. Jaska Böndeä säveltänyt John Barry.


HRTC on keskivertoa parempi ja viihdyttävämpi Indy-ripoff, joka  olisi kaivannut paremman käsikirjoituksen ja nais(oletetun) pääosan esityäjän, mutta muuten mainio ja viihdyttävä pätkä oli ja tämä ansaitsisi paremman DVD/BR-julkaisun tai esityksen 35MM filmiltä Arkiston toimesta, jotta leffa pääsi kunnolla  oikeuksiinsa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti