tiistai 9. tammikuuta 2024

Halloween 3-Pahuuden yö(1982)

 Alkuperäinen nimi: Halloween 3: Season of the Witch

Ohjaus & Käsikirjoitus: Tommy Lee Wallace

Pääosissa: Tom Atkins,  Stacey Nelkin, Dan O’ Herlihy


Nyt arvostelussa paljon parjattu ja vieroksuttu Halloween-saagan ns ”3.osa” joka ei varsinaisesti kuuluu jatkumoon, sillä tapahtumat eivät sijoitu Haddonfieldiin eivätkä Laurie Strode, Tri. Loomis ja Michael Myers eivät ole päähenkilöitä, mutta siitä huolimatta John Carpenter otti osaa tämän tekemiseen tuottajan ja säveltäjän roolissa.


Ennen kuin päästään itse arvosteluun, niin sitä hieman triviaa tämä leffan taustoista ja syistä, miksi Myers ja kumppanit eivät  seikkaile leffassa.

Vuotta aiemmin ilmestyneen  ja niin ikään parjatun ns ”2.osan” jälkeen Carpenter totesi, että ei jaksa kirjoittaa/ohjata lisää Myersin seikkailuj, joten Carpenter ehdotti tuottajille, että  haluaisi tehdä lisää Halloween-elokuvia, mutta sellaisia, jotka eivät liity mitenkään  Myersin hahmoon, vaan että jokaisessa olisi oma tarinansa.


Carpenterin ideasta kuitenkin luovuttiin tämä leffan huonon vastaanoton ja lipputulojen takia  ja 1988  Myers palasi hiiviskelemään 4.osassa.


Nyt kuitenkin arvostelun pariin:


Leffa alussa ollaan jo heti jännän äärellä kun harmaapukuisten tyyppien takaa-ajama tyyppi  puhuen sekavia ja kantaen mukanaan Halloween-naamaria.

Tyyppi päätyy sairaalaan, jonne  harmaapukuinen tyyppi ilmestyy, tappaa tämän ja sen jälkeen sytyttää itsensä palamaan.


Kummallisia tapahtumia lähtee tutkimaan tohtori  Daniel Challis ja tapetun tyypin tytär Ellie  Grimbridge lähtevät tutkimaan tapausta ja päätyvät Santa  Mira( tuttu   elokuvasta Invasion of the Body Snatchers,1956) nimiseen kaupunkiin, jota johtaa poliisivaltion tyyliin  Shamrock Silver-lelutehtaan hämärä johtaja Conal Cochran, jonka valmistamat  Halloween-naamarit eivät ole siltä, miltä näyttävät ja samalla selviää myös mystisten harmaapukuisten tyyppien alkuperä.


Luulenpa, että elokuva olisi  saanut jonkin verran paremmat arvostelut ja lipputulot, jos leffan tuottanut Dino De Laurentiis ja levityksestä vastanut  Universal ei olisi lähtenyt markkinoimaan sitä ”Halloween”-tittelillä, vaan jollain ihan muulla tittelillä, kuten Carpenter oli alunperin suunnitellut


Mahtuu toki leffaan pari näyttävää goreilua ja kantaaottava tarina suuryhtiöiden  korruptiosta ja tyylistä puskea markkinoille krääsää, joka ei täytä kaikkia laatu ja turvallisuuskriteerejä sekä puhuvan taikalaatikon aivopesemästä yleisöstä, joka ostaa mitä vaan, kuhan on halpaa ja mainonta vetävää.

Krediittiä myös arvostelun alussa mainitulle Carpenterin soundtrackille, joka luo kuviin taas tunnelmaa.

Ns ”Halloween 3” on mainettaan parempi teos, joka toimii itsenäisenä teoksena mainiosti, jos ei anna harhaanjohtavan nimen häiritä katsomista.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti