perjantai 17. helmikuuta 2023

The Fablesman(2022)

 Ohjaaja: Steven Spielberg

Käsikirjoitus: Steven Spielberg & Tony Kushner

Pääosissa: Gabriel LaBelle, Paul Dano, Michelle Williams, Julia Butters, Seth Rogen, Judd Hirsch, David Lynch


Nyt arvostelussa legendaarisen  Spielbergin 38.ohjaustyö, joka samalla on myös uran omaelämänkerrallisin leffa, sillä tarina on autofiktiivinen versio Spelbergin elämästä  aina lapsuuden kaitafilmikameralla kuvatuista kotielokuvista aina Hollywoodiin asti ja kuten Spielbergin aiempi leffa, toissavuoden West Side Story-remake, niin ikävä kyllä tämäkin floppasi jenkeissä, mutta se meinaa sitä, että kyseessä olisi missään nimessä huono teos.


Tarina lähtee käyntiin 10.1.1952, kun nuori Sam Fabelsman(Spielbergin alter-ego) on jonottamassa vanhempiensa Burtin ja Mitzin( Arnold ja Leah Spielbergin alter-egot)  elokuviin, katsomaan  Cecil B. DeMillen klassikkoa  Suuri maailmansirkus(1952), joka jättää Samiin lähtettömän vaikutuksen ja näin ollen  Sam alkaa kuvaamaan omia kotikutoisiaan elokuviaan kaitafilmikameralla,  ensin 3 sisarensa  kanssa ja myöhemmin partiokavereiden kanssa.


Isänsä vastusteluista huolimatta Sam aikoo isona pyrkiä elokuvaohjaajaksi, mutta se ei tule olemaan helppoa, sillä perheen jatkuva  muuttaminen osavaltiosta toiseen isän töiden takia, perheen sisäiset ristiriidat  ja sosiaaliset ongelmat koulussa luovat synkkiä pilviä haaveiden ylle, mutta onneksi asiat kääntyvät lopussa parhaiten päin ja  Hollywoodin portit  aukenevat lopulta Samille.

LaBelle, Dano ja Williams vetivät mainiot pääosat ja  David Lynch veti vekkulin sivuosan legendaarisena länkkäreiden  ohjaajana, John Fordina, mutta olisi saanut olla vähän isompi rooli, eikä muutaman  minuutin loppukevennys.


 Muutenkin tuntui loppuvan kuin seinään, sillä olisi ollut kivaa, jos loppuun olisi heitetty vielä still-kuvia Spielbergistä elokuviensa kuvauspaikoilla tai vaikkapa julisteet kaikista tätä leffaa edeltäneistä Spielberg-elokuvista, mutta tämä ei ilmeisesti toteutunut, sillä kaikkihan tietää Spielbergin ja ilmeisesti leffa haluttiin pitää 2h 31min pitkänä, joten sitten kun tämä julkaistaan lättynä, niin toivottavasti mukana on poistettuja tai pidennettyjä kohtauksia, sillä muuten täydellisessä elokuvassa jäi tuo loppu harmittamaan


Olipa myös yllättävää nähdä Seth Rogen vaihteeksi draamassa, mutta ihan hyvin hänkin roolistaan suoriutui, vaikka onkin paljon parempi koomikkona.


The Fabelsman on jälleen kerran taattua laatua ala Spielberg ja toissavuoden WSS-remaken ohella Spielbergin 2000-luvun parhaimmistoa ja  alkuvuoden kovimpia ensi-iltoja.


Vaikka  tämä floppi olikin jenkeissä, niin saa nähdä, että onko siitä huolimatta päässyt Oscareihin, sillä tässä oli ainakin roolitus, puvutus ja lavastus kohdillaan.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti