perjantai 3. helmikuuta 2023

S/S Poseidonin seikkailu(1972)

 Alkuperäinen nimi: The Poseidon Adventure

Ohjaaja: Ronald Neame

Käsikirjoitus: Stiriling Silliphant( Paul Gallicon kirjan pohjalta)

Pääosissa: Gene Hackman, Ernest Borgnine, Leslie Nielsen, Roddy McDowall, Red Buttons, Jack Albertson, Arthur O’Connell, Stella Stevens, Shelley Winters, Pamela Sue Martin, Carol Lynley, Eric Shea


Blogini täyttää tänään 6 vuotta, joten juhlan kunniaksi arvostelussa suosikkigenreihini kuuluvan elikkä katastrofi-draaman pioneeriteoksiin kuuluva The Poseidon Adventure, jonka tarina oli jo minulle entuudestaan tuttu Wolfgang Petersenin kankean remaken(2006) ja Simpsoneiden 17.kauden parodian myötä, mutta en antanut sen häiritä katsomiskokemusta.


Aikansa huipputeknologiaa  edustava risteilyalus S/S Poseidon on merillä uudenvuoden aattona, mutta vuosi   vaihtuu kosteissa merkeissä, ja vaikka Hues Corporation kehoitti  hitissään (julkaistu 2 vuotta myöhemmin tämän leffan jälkeen)  olla keinuttamatta venettä, joten juhlat muuttuvat kirjammelisesti kosteiksi, kun hyökyaalto tulee ja flippaa laivan ylösalaisin.


Ja näinollen genren  tavaramerkit, elikkä noin parin tunnin tai jopa pidempäänkin(tämän elokuvan kohdalla 1h57min)  koko ajan älämölöä pitävä All Star-castinginin edesottamukset sekä  yllättävät ja  puskista  tulevat sympatiaa herättävien sivuhahmojen traagiset kuolemat ovat täydessä vauhdissa ja eipä ole ihme, että myöhemmät genren edustajat veivasivat samoja juttuja, niin että genren elokuvat vähenivät tai muuttuivat vähemmän näyttävimmiksi spektaakeleiksi.

Tällä kertaa sekalainen seurakunta, jossa mukana  kaiken näköistä  väkeä papista poliisin, jonka vaimo on ex-iloluontoinen nais(oletettu) ja huvittavaa kyllä, sekalaista seurakuntaa johtaa tällä kertaa oikea pappi (Toisin kuin O.J Kassandran sillassa) yrittävät luovia tiensä ulos ennen kuin botski täyttyy vedestä.


Mielenkiintoista ja jännittävää tarina täydensivät mainiot roolisuoritukset, etenkin Hackman joukkoa johtavana pappina ja Borgnine poliisina jäivät parhaiten mieleen, mutta Leslie Nielsenin esittämä kippari olisi saanut olla vähän isommassa roolissa, sillä Nielsen oli myös mainio ennen koomikon uraansa tämän tyylisissä vakavissa rooleissa myöskin.


Krediittiä myöskin  Harold E. Stinen tyylikkäästä  kuvauksesta, jossa ylösalaisin oleva botski ja konehuoneet höyryineen olivat upeasti taltioituja ja legendaarisen John Williamsin soundtrack loivat myöskin kuviin tunnelmaa.


The Poseidon Adventure on ensimmäisiksi katastrofi-draamaksi erittäin hyvin onnistunut, viihdyttävä ja jännä teos, joka esitteli kansalle  genren myöhemmissä elokuvissa tutuiksi muodostuneet kliseet ja hahmot sekä ikivihreän hitin Maureen McGovernin The Morning Afterin.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti