perjantai 24. helmikuuta 2023

Cutterin kosto(1981)

 Alkuperäinen nimi: Cutter’s Way

Tunnetaan myös nimellä: Cutter and Bone

Ohjaaja: Ivan Passer

Käsikirjoitus: Jeffrey Alan Fiskin( Newton Thornburgin kirjan pohjalta)


Pääosissa: Jeff Bridges, John Heard, Lisa Eichhorn Stephen Elliott, Arthur Rosenberg, Nina Van Pallandt, Ann Dusenberry


Venekauppias ja gigolo Richard Bonen 1966 Austin Healy 3000 sanoo itsensä irti sateisella ja pimeällä kujalla, jonne hän osuu väärään aikaan, sillä Cadillac-kuski  käy samaan aikaan dumppaamassa sinne  chearleaderin ruumiin ja koska Bonen Austin sattui sanomaan itsensä irti kujalla, niin hänestä tulee murhan ykkösepäilty, kunnes  eräässä paraatissa Bone tunnistaa ruumiin dumpanneen Cadillac-kuskin, joka paljastuu  öljypohatta J. J. Cordiksi, jolla sattuu olemaan hyvä imago ja paljon vaikutusvaltaa kaupungin eliitin keskuudessa.


Bone, hänen epäilyttävän paljon Snake Plisskeniä muistuttava yksisilmäinen, jalkainen ja käsinen  Vietnam-veteraani ystävänsä Alex Cutter ja murhatun chearleaderin sisko,  Valerie päättävät blackmailta Cordilta rahaa, jotta tämä tunnustaisi murhan ja sen jälkeen Bone ja kumppanit ilmiantaisivat Cordin poliisille ja eläisivät leveästi jonkin aikaa blackmailattaujen rahojen turvin.


Suunnitelma ei suju aukottomasti, sillä Cutterin vaimo Maureen saa surmansa hämärässä tulipalossa, jota Cutter epäilee tahallaan sytytetyksi, joten lopulta päästään elokuvan tittelissä mainittuun Cutterin kostoon.


Tyylikäs, tiivistunnelmainen ja alusta loppuun asti otteessaan pitävä  Neo Noir, jossa mukana  toisin nyt jo vanhentunutta sanomaa sotaveteraanien vaikeista oloista kotiutumisen jälkeen yhdistettynä eri jännään ja kiinnostavaan Neo Noir-tarinaan.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti