sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Yövieraat(1986)

 Alkuperäinen nimi: Gothic

Ohjaaja: Ken Russell

Käsikirjoitus: Stephen Volk( Lordi Byronin ja Percy Bysshe Shelleyn tarinan pohjalta)

Pääosissa: Gabriel Byrne, Julian Sands, Natasha Richardson, Timothy Spall, Myriam Cyr 

Nyt arvostelussa legendaarisen Ken Russellin hieman  väritetty näkemys Mary Shelleyn vierailusta Lordi Byronin huvilalla Genevenjärven rannalla kesällä 1816.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Mary Shelly ja hänen aviomiehensä Percy ovat siis matkustaneet Genevenjärven rannalle Lordi Byronin huvilalle kirjoittamaan tarinaa, mutta inspiraation ollessa hukassa seurue, johon lukeutuvat myös Maryn sisarpuoli Claire Clairmont ja tohtori  John William Polidori alkavat inspiraation ollessa hakusessa  irstailemaan kunnes huvilalla alkaa tapahtumaan outoja, jänniä ja pelottavia asioita.


Elikkä hyvin tyypillistä Russellia taas vaihteeksi, elikkä luvassa on, elikkä  irstailua, kettuillua instituutiolle(kirkolle) visuaalista kikkailua, viittauksia klassiseen taiteeseen ja käärmeitä.


Myös Russellin tuotannolle tyypillinen   ja paikoittain hyvin järjetön tarinankerronta on vahvasti läsnä tässäkin, mutta visuaalisen  toteutuksen osalta tämä pääsi paikoittain loistamaan, etenkin mieleenpainuvilla kohtauksilla, kuten 5 ovea sisältävästä huoneesta, joista  ovi yksi johti  ulos sekä mystisesti maitokonttoreihin ilmestyvästä silmäparista ja huvilla loi mainiot  puitteet elokuvan tapahtumille.


Näyttelijäntyö tässä on nimekkäistä  nimistä huolimatta  aikamoista haahuilua, mikä johtunee Russellin ”värikkäistä” työskentelymetodeista ja leffan  käsikirjoituksesta, mutta siitä huolimatta parhaimman roolin veti Julian Sands Percyn roolissa, sillä  yllättävän hyvin osasi eläytyä hysteerisen kirjailijan osaan.

Pienissä sivuosissa piipahtivat Bond ja Die Hard-pahiksina  tunnettu Andreas Wisniewski ja  elämänkertaelokuvista  tunnettu ohjaaja Dexter Fletcher( Eddie The Eagle, Bohemian Rhapsody, Rocketman)


Yövieraat  tarjoaa  villin  ja värikkään näkemyksen 2 kauhukirjallisuuden klassikon synnystä(Frankenstein ja Polidorin Vampyyri) ja näkemistäni Russellin elokuvista tämä menee 4.sijalle Miljardin dollarin aivojen jälkeen.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti