torstai 6. lokakuuta 2022

Censor(2021)

 Ohjaaja: Prano Bailey-Bond

Käsikirjoitus: Prano Bailey-Bond & Anthony Fletcher

Pääosissa: Niamh Algar, Nicholas Burns, Michael Smiley


Nyt arvostelussa harvinaisempaa elävää kuvaa viime vuodelta, sillä tänään arkiston esittämänä nähtiin meillä vailla teatteri, tallenne  ja striimauslevitystä vailla jäänyt Censor. 


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Eletään kultaista 80-lukua tai tässä tapauksessa vähemmän kultaista, sillä meillä ja Briteissä vallitsi naurettava  tiettyjen elokuvien sensurointi tai kokonaan kieltäminen perheen pienimpien hyvinvointiin vedoten, mutta aikuiset tästä sen sijaan kärsivät eniten, kun kaikki parhaat kohdat jäivät näkemättä ja valtio tarkoituksella esti tiettyjen elokuvien näkemisen leikkaamattomana tai pahimmassa tapauksessa(täyskielto) missään formaatissa.


Päähenkilö Edith tekee ammatikseen edellämainittua elokuvien pätkintää  tai kokonaan kieltämistä, mutta sitten Edith joutuu skandaalin keskelle, kun eräs isä surmaa perheensä ja media syyttää tragediasta  kauhuelokuvaa , joka oli päässyt sensuurin läpi  Edithin  mokan takia.


Yllättävää kyllä, Edith saa pitää työnsä  ja Frederick North, pahamaineinen kauhuelokuvien tekijä saapuu paikalle ja vaatii, että Edith tarkistaa häneen uusimman teoksensa henkilökohtaisesti.


Elokuvaa katsoessa Edith laittaa merkille, että elokuvan tapahtumat muistuttavat epäilyttävän paljon tragediaa lapsuudesta, jolloin hänen siskonsa katosi heidän leikkiessä metsässä.


Edith rupeaa selvittämään asiaa ja pian fakta ja ja fiktio alkavat sekoittumaan kohtalokkaalla tavalla.


Hienosti tässä oli yhdistetty Polanskin Inhon(1965) vainoharhainen tunnelmaa Argentomaisiin väreihin ja musiikkeihin ja nykykauhuksi tämä oli piristävän jännä ja tarinakeskeinen, toisin 98%nykykauhusta, jotka ovat joko klassikoiden turhia remakeja tai rebootauksia, täyttä lätistelyä tai täyttä huutamista, joten tässä tapauksessa Censor poikkesi mukavasti valtavirran kauhusta ja tämmöisiä old school-tyylisiä tarinakeskeisiä kauhuelokuvia ilman tarpeetonta goreilua ja huutamista soisi olevan enemmänkin luvassa lähitulevaisuudessa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti