keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Sotilaspoika(1971)

 Alkuperäinen nimi: Johnny Got His Gun


Ohjaus & käsikirjoitus: Dalton Trumbo


Pääosissa: Timothy Bottoms, Jason Robards, David Soul, Donald Sutherland, Diane Varsi, Kathy Fields Marsha Hunt

Tänään tuli nähtyä yli puolen vuoden tauon jälkeen pitkästä aikaa Kino Reginassa  klassista elokuvaa asianmukaisessa formaatissa, elikkä 35MM-filmiltä ja tämän kuun viimeisen arvostelun kohteena on legendaarisen Dalton Trumbon itsensä kirjoittaman kirjan pohjalta ja vaikka tarina sijoittuu 1.maailmansotaan , siitä  huolimatta  kumpikin adaptio  heijasteli ilmestyessään ajankohtaisia topiikkeja, sillä kirja julkaistiin 3.9.1939, vain pari päivää sen jälkeen kun 2. maailmansota alkoi ja nyt arvostelussa oleva filmatisointi ilmestyi Vietnamin sodan ollessa käynnissä.

Nyt kuitenkin itse asiaan:


Tarinan päähenkilö Joe on siis amerikkalainen sotilas, joka on haavoittunut taistelussa erittäin pahasti, jonka seurauksena hän on menettänyt naamansa, kuulon, sekä kädet ja jalat, mutta siitä huolimatta hän pystyy kommunikoimaan lääkärien, hoitajien ja armeijan johtoportaan kanssa morsettamalla, joka tässä tapauksessa toimii Joen heiluttaessa päätään edestakaisin.


Siinä välissä sitten nähdään takaumina Joen elämää ennen sotaa ja omituisia unia, joissa Donald Sutherlandin esittämä Jeesus pelaa korttia Joen ja muiden sotilaiden kanssa ja puhuu diibadaabaa. 

Kuten Samuel Fullerin mestariteoksessa Shokkikäytävä(1963)  tämäkin elokuva  heittelee värien välillä, toisin tällä kertaa itse päätarina nähdään seepiassa  ja takaumat ja unet taas väreissä, joten lieneekö Trumbo ottanut mallia värienkäytöstä Fullerilta tähän leffaan ja bongasin joitain yhtäläisyyksiä tämän sekä  Jacob’s Ladderin(1990) välillä, sillä molemmat kertovat kuolemaa tekevien sotilaiden kuolinkamppailusta takaumien ja harhanäkyjen parissa.


Paikoittain lievästi hämmentävästä meiningistä huolimatta Johnny Got His Gun kerrassaan loistava sodanvastainen leffa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti