keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Kylmät väreet(1975)

 Alkuperäinen nimi: Shivers


Tunnetaan myös nimillä: They Camee from  Whitin , The Parasite Murders, Frissons


Ohjaus & Käsikirjoitus: David Cronenberg


Pääosissa: Paul Hampton, Joel Silver , Lynn Lowry, Barbara Steele


Nyt arvostelussa legendaarisen Cronenbergin 1. kokoillan leffa. Sitten asiaan:


Montrealin ulkopuolella sijaitsevassa  Starliner Towers nimisessä kerrostalokompleksissa sattuu ja tapahtuu, kun eräs puoskari tekee luvattoman autopsian opsikelijagimmalle ja sen jälkeen päättää päivänsä oman käden kautta.


Luvattoman autopsian myötä koko talo joutuu kaaoksen valtaan, kun epämääräinen iilimatoa muistuttava  parasiitti, jolla oli tarkoitus korjata vaurioituneita sisuskaluja  luikertelee viemärien välityksellä kämpästä kämppään ja muutta asukkaat zombeiksi, jotka lihatiskin antimien sijasta haluavat tällä kertaa boom shakalakailla jokaisen vastaantulijan kanssa.


Järjettömästä tarinasta ja kököstä toteuksesta huolimatta  kyseessä on taattua Cronenbergiä alusta loppuun, vaikka tässä vielä ei kunnolla päästäkkään retostelemaan body horror-kliseillä, mutta Cronenbergin kädenjälki oli jo tässä debyyttissä hyvin tunnistettavissa ja kököstä meiningistä huolimatta loppupuolella tunnelmaa menee aika häiriintyneeseen suuntaan ja kylmä(tirsk) lopetus kruunasi paketin.


Shivers on mainio debyytti Cronenbergiltä järjettömästä tarinasta ja kököstä toteutuksesta huolimatta jameno sitten parani huomattavasti herran myöhemisssä, tunnetuimissa leffoissa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti