perjantai 18. kesäkuuta 2021

Laura Marsin silmät(1978)

 Alkuperäinen nimi: Eyes of Laura Mars


Ohjaaja: Irvin Kershner

Käsikirjoitus: John Carpenter & David Zelag Goodman


Pääosissa: Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Brad Dourif, Raul Julia,, Rene Auberjonois,  Frank Adonis Darlanne Fluegl


300. arvostelun raja on nyt rikottu, joten sen kunniaksi arvostelussa vaihteeksi pelkästään puusepän kirjoittama leffa. Sitten asiaan:


Muotivalokuvaaja Laura Mars alkaa näkemään näkyjä kaupungilla liikkuvan silmiä puhkovan murhaajan teoista ja  sen lisäksi kaikki uhrit ovat Lauran tuttuja ja laitettu poseeraamaan samaan tyylin kuin Lauran ottamissa kiistanalaisissa kuvissa.



Sitten poliisi nimeltään John Neville  niminen poliisi, joka elokuvan   ainoana poliisina ja  sivuhenkilönä ylipäätänsä uskoo Lauran  näkyihin  ilmestyy maisemiin  ja alkaa tukimaan tapausta.


Jonkin sortin Giallo-viboja tässä on yritetty hakea, kuten samana vuonna ilmestyneessä puusepän 

mestariteoksessa Halloween, mutta räikeä värien käyttö, hienot kamera-ajot, laajat maisemakuvat,roisi väkivalta, paljas pinta ja laimeasti kuvatut murhat tappajan näkökulmasta loistavat poissaolollaan, joten kovin vaikeana tätä on kutsua tribuutiksi saapasmaan jännäreille, mutta muuten puusepän kynäilemä tarina on suht jännittävää seurattavaa.


Dunaway vetää ihan  jepan roolin pääosassa, mutta mitenköhän asian laita olisi ollut, jos pääosassa olisi mennyt Barbara Streisandille, joka tuohon aikaan seukkasi leffan tuotajan Jon Petersin kanssa, mutta  jätti roolin väliin, koska piti käsikirjoitusta liian väkivaltaisena.

Onneksi pääosa meni  lopulta oikeaan osoitteeseen, sillä olisi ollut vaikeaa kuvitella ketään muuta laulamaan mainiota tunnaria Prisoneria, joka tuo allekirjoittaneen korvaan Bond-henkisiä viboja, joten ihmetteleen suuresti, miksei Streisandia ole palkattuu esittämään Bond-tunnaria.


Joka tapauksessa Laura Marsin silmät on  mainio ja paikoittain jännä 70-luvun trilleri, joka olisi kaivannut  enemmän Giallo-viboja ollaaksen  tribuutti kyseiselle genrelle.


Arvosana👁👁👁👁👁


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti