perjantai 5. helmikuuta 2021

Kuristava kauhu(1981)

 Alkuperäinen nimi: The Hand


Ohjaaja: Oliver Stone

Käsikirjoitus: Oliver Stone( Marc Brandellin novellin The Lizard’s Tail pohjalta)


Pääosissa: Michael Caine, Bruce McGill, Andrea Marcovicci, Pat Corley, Mara Hobel, Charles Flesicher, Rosemary Murphy,  Viveca Lindfors, Annie McEnroe, Oliver Stone


Nyt arvostelussa Amerikan yhteiskunnan ja lähihistorian kriitikkona  tunnetun Stonen 2. kokoillan elokuva, jota on hyvin vaikea uskoa Stonen elokuvaksi, koska siinä ei harrastetta myöhemmin  tavaramerkiksi muodostunutta edellämainittua kritiikkiä. Nyt kuitenkin itse asiaan:

 Michael Caine on tällä kertaa Jon Lansdale( Viittaus kirjailija Joe R. Lansdaleen?) arvostettu sarjakuvapiirtäjä, jolla pyyhkii hyvin, kunnes eräs auto-onnettomuus vie häneltä piirtohandun ja Lansdalella ei enää sen jälkeen pyyhi hyvin ja kaiken lisäksi piirtohandukin on yhä kateissa, kunnes handu alkaa vipeltämään pitkin maita ja mantuja kuristaen henkilöitä, joiden kanssa Lansdalella on ollut syystä tai toisesta erimielisyyksiä.


Vaikka porukkaa kuristavasta irtohandusta kuulostaa aika absurdilta tarinalta jopa Stonen kaltaisen huippuohjaajan 2. kokoillan elokuvan aiheeksi, on siitä huolimatta Kuristava kauhu 40 vuotta vanhaksi  elokuvaksi  paikoittain jännä, josta krediittiä legendaarisen  Carlo Rambaldin( Verenpunainen kauhu, -76 King Kong, E.T) tekemille handuille, joita valmistettiin elokuvaa varten ainakin 30kpl, koska jokaisessa kohtauksessa piti olla aina erilainen handu eli on siinä ollut kättä kerrakseen.


Ihan kädetön elokuva Kuristava kauhu ei ole, sillä Stonen ohjaus on toimivaa, vaikka tämä olikin hänen 2. kokoillan elokuva tätä edeltäneen  Seizuren(1974) ohella  ja samalla tämä myös oli yksi James Hornerin

 ensimmäisiä  sävellyksiä, jotka luovat jälleen kerran kuviin tunnelma.


Kuristava kauhu on oikein mainio, jännä ja viihdyttävä kasarikauhuilu, jota on  vielä 40  vuotta ilmestymisensä jälkeen edelleen vaikea uskoa olevan  Stonen kädenjälkeä  (tirsk) ottaen huomioon sen, mitä tämän jälkeen Stone ohjasi, mutta on sitä vieläkin  oudompia teoksia nykyisten ja entisten kuuluisuuksien urien alkutaipaleilla nähty elokuvan historian aikana.


Arvosana✋🏻✋🏻✋🏻✋🏻✋🏻


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti