lauantai 3. lokakuuta 2020

Kassandran silta(1976)

 Alkuperäinen nimi: The Cassandra Crossing


Ohjaaja: George P. Cosmatos

Käsikirjoitus: George P. Cosmatos, Tom Mankiewicz & Robert Katz


Pääosissa: Richard Harris, Sophia Loren, O. J. Simpson, Martin Sheen, Ava Gardner,  Burt Lancaster, Lionel Stander , John Phillip Law , Lee  Strasberg, Ingrid Thulin, Lou Castle


Nyt arvostelussa jälleen yksi hyvin tyypillinen, mutta vähemmän tunnettu  a-luokan naamoilla miehitetty 70-luvun katastrofileffa, ja joka tuli nähtyä tänään oikein 35MM-filmiltä Kino Reginan pelottavan ajankohtaisessa Epidemia-esitys-sarjassa.

Ohjaajana  hääri  Syltty-klassikoista Rambo 2 ja Corbasta vastannut Cosmatos ja Cosmatoksen kanssa käsikijoituksesta vastasi 5 Jaska Böndeä( 2 anonyymisti) kirjoittanut Tom Mankiewicz, joten kyseessä on varsin  ”tasokasta” menoa tiedossa.

Vaihteeksi ruotsalaiset poliittis-uskonnollisen  järjestötoiminnan edustajat murtautuvat   USA:n hallinnoimaan  hämärien pankkitilien luvatussa maassa sijaitsevan laboratorioon, jossa kehitellä jonkin sortin biologisia aseita.


1 kolmasosaa Håkaneista pääsee karkuun yhden kuollessa  labrassa olleeseen pöpöön ja toisen jouduttua ammutuksi , mutta paikalta pakoon päässyt  Håkan on tietämättään sairastunut labrasta mukaan tarttuneeseen keuhkoruttoon ja siitä huolimatta päättä lähteä junalla takaisin Ruotsiin.

Junassa riittää jos jonkilaista matkustajaa: sankarina häärii kuuluisa lääkäri( Harris) edellä mainitun ex-vaimo (Loren)  rikas puumanainen ( Gardner) ja tämän  hepopöllyssä  oleva toy boy (Sheen) ja papiksi naamioitunut huumekyttä ( Simpson)

Sillä välin tautinen Håkan ottaa huikan apaattisen  Basset  Houndi  vesikupista, viihdyttää lapsia ja yskii riisin päälle ja siitäkös vasta riemu repeää, kun matkustajia alkaa sairastumaan,   Punaisen Ristin aseistautuneet  elmukelmumiehet nousevat junaan, varmistaakseen, ettei yksikään matkustaja pääse junasta levittämään tautia eteenpäin ja kaiken lisäksi juna on matkalla kohti epävakaista, elokuvan tittelissä mainittua silta.

Samaan aikaan hämärien pankkitilien luvatussa   maassa  Burt Lancasterin näyttelemä eversti ja ruotsalainen naistohtori  tutkivat taudin kehitystä edellä mainitun koiran (onneksi koira selviää) avulla ja miettivät sitä, pitäisikö antaa junan syöksyä  sillalta alas 1000 matkustajaa mukanaan, mutta jälleen kerran mattimeikäläiset ovat hallitusta fiksumpia ja  päättävät nousta kapinaan elmukelmumiehiä vastaan, joten luvassa on räiskettä, pauketta ja pienoismallijunilla leikkimistä eli  kyllä siinä jää rutto kakkoseksi, kun O. J. ja Pappa-Sheen pistävät tuulemaan ja oli aika eeppistä nähdä molemmat samassa leffassa, mistä krediittiä, kuten myöskin alussa ja lopussa nähtävistä hienoista kamera--ajoista ja Jerry Goldsmithin soundtrackistä.


Kassandran silta on aika tyypillinen a-luokan naamoilla miehitetty viihdyttävä ja jännittävä  70- luvun katastrofileffa, joka on myöskin pelottavan ajankohtainen  tällä hetkellä.


Arvosana🚞🚞🚞🚞🚞




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti