torstai 29. lokakuuta 2020

Halloween-Naamioiden yö(1978)

 Ohjaaja: John Carpenter


Käsikirjoitus: John Carpenter & Debra Hill


Pääosissa: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, Nick Castle, Charles Cyphers, P.J. Soles, Nancy Keys,  Kyle Richards,  Brian Andrews


Ylihuomenna juhlitaan jälleen pyhäinpäivää, joten sen kunniaksi aion arvostella Slasher-genren pioneeriteoksen ja sen 2 jatko-osaa.


Halloweeninä 1963  Michael Myers saapuu kotiin karkki tai kepponen-kierrokselta, menee keittiöön, nappaan talon isoimman  veitsen, puukottaa siskonsa ja seisoo pihalla transsin kaltaisessa tilassa vanhempien olessa pihalla kuin lumiukot.

Vietettyään 15 vuotta lataamolla, Tohtori Loomis on hakemassa Michaelia oikeuden eteen, kunnes Michael varastaa auton ja lähtee kotikaupunkiinsa Haddonfieldiin, jossa lapsenvahtina työskentelevä Laurie Strode ja hänen ystävänsä saavat kokea todella ikimuistoisen halloweenin, kun sillä välin Tohtori Loomis ja Sheriffi Brackett etsivät  Michaelia ja yrittävät estää tulevan verilöylyn.


Slasher-genren ensimmäisen elokuvan tittelistä on käyty keskustelua jo vuosia ja joidenkin mukaan elokuvahistorian ensimmäiset tähän genreen kuuluvat teokset olisivat Hitchcockin Psyko ja Micael Powellin Pelon kasvot(molemmat 1960) ja joidenkin mukaan taas ensimmäisen  Slasheri olisi  Mario Bavan Bay of Blood-Verilöyly(1971), Tobe Hooperin Texas Chainsaw Massacre  tai sitten Bob Clarkin jouluaiheinen kuumottettelu Black Christmas(molemmat 1974) mutta joka tapauksessa Halloween loi kaikki Genren kliseet ja tämän jälkeen Slashereitä alettiin tekemään liukuhihnatuotannona aina 80-luvun puoliväliin asti, joten siinä mielessä Halloween on elokuvahistoriallisesti merkittävä teos.


7 epävirallista jatko-osaa, remaken ja remaken jatko-osa(2007-09) ja sekä virallisen jatko-osan (2018 saanut Halloween on puusepän Top 5 parhaimpia elokuvia ja  kauhuelokuvien ystävien yleissivistykeen kuuluva klassikko.


Arvosana🎃🎃🎃🎃🎃

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti