keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Kärpänen(1986)

 Alkuperäinen nimi: The Fly


Ohjaaja: David Cronenberg


Käsikirjoitus: David Cronenberg & Charles Edward Pogue( George Langelaanin novelin pohjalta)


Pääosissa: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz , Leslie Carlson, David Cronenberg


Nyt arvostelussa Body Horrorin maestron mestariteos, joka kuuluu sarjassamme ” Tasokkaat  remaket höperöistä höperöistä 50-luvun scifistelyistä” , joihin lukeutuvat  aiemmin arvostelemani The Thing(1982)  Vaara vieraalta planeetalta (1986) jaThe Blob(1988)


Niiden välissä valmistui remake vuoden 1958 elokuvasta, joka lähinnä muistetaan Cinemascope-kuvauksesta, hienoista väreistä ja vekkulin näköisestä ihmiskärpäsestä, mutta sen voin sanoa etukäteen, että Cronenbergin Kärpäsestä on vekkuli meininki kaukana.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi: Tiedemies Seth Brundle on väsännyt teleporttilaitteen ja  esittelee  aparaattia  toimittaja Veronica Quaifelle ja myöhemmin parin välille syttyy romancci.


Saatuaan vihdoinkin  Teleportin toimimaan elävien olentojen siirtämisessä, Brundle päättää kokeilla aparaattia itse kohtalokkain seurauksin kärpänen lennettyä  aparaattiin.

Pian Brundle alkaa syömään epäilyttävän paljon sokeria, kiipeilemään seinillä ja katoilla ja kokemaan radikaaleja ulkoisia muodonmuutoksia.


Brundle hidasta muuttumista ihmiskärpäseksi ei myöskään helpota sekään, että Veronica on paksuna  & exä /pomo Sthathis  Borans yrittää tunkea kapuloita pariskunnan rattaisiin.


Jälleen kerran Cronenberg osoittaa  jälleen kerran minkälaisia äklöjä juttuja saa  keksittyä ihmisvartalon mutantoitumisesta ja Kärpäsessä äklötyskerroin on aiempiin elokuviin verrattuna korkealla, mistä kiitos kuuluu Oscarilla palkituille  Chris Walasille & Stephen Dupuisille ja varsinkin päähenkilön hidas muodonmuutos ihmiskäpäseksi on edelleen puistattavaa seurattavaa ja Cronenbergin hovisäveltäjä Howard Shoren jylhät  musiikit luovat jälleen kerran kuviin tunnelmaa.

Kärpänen on Cronenbergin mestariteos, yksi parhaimpia remakeja ja myöskin samalla oksettava ja surullinen rakkaustarina, mutta siitä huolimatta  en suosittele tätä treffi-illan elokuvaksi.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti