sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Tappakaa Charley Varrick!(1973)

Alkuperäinen nimi: Charley Varrick

Ohjaaja: Don Siegel

Käsikirjoitus: Dean Riesner & Howard Rodman(John H. Reesen kirjan The Looters pohjalta)

Pääosissa: Walter Matthau,  Joe Don Baker, Andy Robinson, John Vernon, Albert Popwell, Norman Fell, Willam Schallert, Felicia Farr, Jaqueline Scott


Tänään tuli pitkästä aikaa nähtyä tämä  Don Siegelin vähemmän tunnettu  rikosleffa Kino Reginassa oikein 35mm-filmiltä, joten päätinpä nyt vääntää tästäkin arvostelun, että saadaan tähänkin blogiin edes  joku leffa Siegelin tuotannosta.


Juoni lyhyesti ja ytimekkästi:  Päähenkilö Charley Varrick( Matthau) ryöstää vaimonsa ja parin kaverinsa kanssa pankin Tres Cruces nimisessä pikkukaupungissa New Mexicossa, mutta ryöstö päättyy väkivaltaisesti ja Charley &  Harman Sullivan (Robinson) onnistuvat pakenemaan rahojen kanssa.

Charleyn & Harmanin suureksi yllätykseksi ryöstösaalis paljastuu huomattavampaa suuremmaksi ja samalla myös paljastuu, että  rahat ovat mafian hämäräbisnesten tuottoja, joten mafian raha-asioista vastaava Maynard Boyle(Vernon) lähettää palkkatappaja Mollyn(Joe Don Baker) noutamaan rahoja ja hoitelemaan varkaat.


Parhaiten komedioista tunnetuksi tullut Matthau veti pääroolin aika hyvin, mutta leffan parhaimman  roolin veti kyllä Joe Don Baker piippua polttavana Mollynä, joka siististä pukeutumisesta ja muutenkin herrasmiesmäisestä olemuksesta huolimatta osaa olla paikoittain aika väkivaltainen tyyppi.

Don Siegelin ohjaus on jälleen kerran tasokasta, kuten myös Lalo Schifrinin soundtrack.

Tarkkasilmäiset ja korvaiset leffaharrastajat voivat viihdyttää itseään bongaamalla tästä 3 tuttua naamaa Törky-Harrista ja repliikin, jonka Tarantino nappasi Pulp Fictioniin.

Charley Varrick on  jälleen kerran yksi hyvä esimerkki tyylikkäistä ja jännittävistä 70-luvun rikosleffoista.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti