perjantai 3. heinäkuuta 2020

Rankka päivä(1993)

Alkuperäinen nimi: Falling Down

Ohjaaja: Joel Schumacher

Käsikirjoitus: Ebbe Roe Smith

Pääosissa: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Fredric Forrest, Lois Smith, Raymond J. Barry


Nyt arvostelussa Schumacherin mestariteos, joka  on 27 vuotta ilmestymisensä jälkeen edelleen pelottavana ajankohtainen ja iskevä tarina syrjäytymisestä ja urbaanin elämän haittavaikutuksista.

Ex-raketti-insinööri William ” D-Fens” Fosterilla palaa proppu liikenneruuhkassa auton ilmastointisysteemin    sanottua itsensä irti, joten D-Fens hylkää autonsa keskelle ruuhkaa ja lähtee kävelemään kohti kotia ottaakseen osaa tyttärensä synttäreille siitäkin huolimatta, että ex-vaimo Beth (Barbara Hershey) on hakenut lähestymiskiellon.


Matkallaan D-Fens kohtaa urbaanin elämän ilmiöt ja ihmiset, joihin lukeutuvat mm kiskontaa harrastava korealainen kauppias, reviiriään puolustavat jengiläiset,  ei niin ammattimaiset ravintolatyöntekijät, armeijan ylijäämää myyvä isänmaan ystävä, tietyömaat ja golfkentät. Kaikki edellämainitut saavat kyytiä, kun D-Fens purkaa urbaanin painekattilan aiheuttamia patoutumia.

Riehumisen ohella seurataan eläkkeelle jäävän poliisin Martin Prendergastin (Robert Duvall) tutkimuksia liittyen D-Fensin amok-juoksuun.

Michael Douglas vetää uransa parhaimman  roolin, mutta mitenköhän  asian laita  olisi ollut, jos pääosaan olisikin Douglasin sijasta valittu Robert De Niro, Alec Baldwin, Ed Harris, Jeff Bridges, Nick Nolte, Jack Nicholson, Michael Keaton, Harrison Ford, Robin Williams, Mel Gibson, Al Pacino tai Dustin Hoffman?   Voin vain kuvitella, mutta onneksi valitsivat kuitenkin Douglasin, sillä ketään edellä mainituista olisi vaikeaa kuvitella   Rankkaan päivään.


Joka tapauksessa Rankka päivä on Joel Schumacherin paras elokuva ja 27 vuotta ilmestymisensä jälkeen pelottavan ajankohtainen  ja iskevä teos syrjäytymisestä ja urbaanin elämän haittavaikutuksista.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti