lauantai 31. maaliskuuta 2018

Kristuksen viimeinen kiusaus(1988)

Alkuperäinen nimi: The last temptation of Christ

Ohjaus: Martin Scorsese

Käsikirjoitus: Paul Schrader( Nikos Kazantzakisin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hersehey, Harry Dean Stanton, David Bowie

Pääsiäisen kunniaksi arvostelen kasarin yhden kohutuimista elokuvista, joka auheutti mm väkivaltaisuuksia Ranskassa ja jota Yhdysvalloissa levitettin matalaa profiilia pitäen.


Maailman kuuluisimman partapotson tarina lienee kaikille tuttu, mutta Scosese tekee heti alussa selväksi, että elokuva ei perustu mihinkään evankeliumiin läväyttämällä ruutuun infotekstin asiasta.


Ja palataanpa tuhon elokuvan aiheuttamaan kohuun, joka on minun mielestäni aivan överiksi vedetty. Scorsesen elokuvassa Jeesus ja muut henkilöt puhuvat englantia ja elokuva käsittelee Jeesusta tavallisena ihmisenä. Kyllä on jännää, kuten myös sekin että Mel Gibsonin ohjaama Jeesustelu The passsion of the Christ(2004) on saannut Vatikaania myöten postiivista palautetta  evankeliumillle uskollisemman kerronnan ja Armean kielen käytöstä, vaikka  elokuva onkin  yhtä kidutuspornoilua, mitä meikäläinen ei pysty katsomaan, vaikka olenkin katsonut lukemattomia  toiminta, rikos, kauhu ja splätterelokuvia.

Edellä mainittu vuodatukseni on hyvä esimerkki siitä, miten sairaassa maailmassa elämme, jossa  elokuvaväkivalta on hyväksyttävää, kunhan ohjaajana on Mel Gibson ja väkivalta on ujutettu mukaan historallisesti merkittäviin tapahtumiin.

Mutta nyt takaisin Scorsesen elokuvan pariin.

Kristuksen viimeinen kiusaus on hyvin ohjattu ja visuaalisesti hieno teos. Willem Dafoe on nappivalinta Jeesuksen roolin ja  muutkin hoitivat roolinsa hyvin. Toisin David Bowie Pontius Pilatuksena aiheutti repeilyä kotikatsomossa.

Krediittiä Peter Gabrielin soundtrackistä, höhö.

Vielä 30 vuotta ilmestymisensä jälkeen Scorsesen Jeesustelu ovaikuttava teos, joka ei  ole mielestäni kaiken  kohun arvoinen ja tästä  voi nauttia täysillä, kunhan ei  satu olemaan kukkahattutäti ja vaikka olenkin ateisti, pidin tästä erittäin paljon.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti