keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Scarface(1983)

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus: Oliver Stone

Pääosissa: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth  Mastrantonio, Robert Loggia, F. Murray Abraham, Paul Shenar, Harris Yulin


Brian De Palman tunnetuin elokuva lienee kaikille tuttu, joten mennäänpä suoraan asiaan.

Vuonna 1980 Fidel Castro päätti  järjeestä suursiivouksen ja tämän myötä Miamiin saapui 125000 pakolaista, joista 10000 rikollisia. Erittäin ajankohtainen teos siis edelleen.


Tony Montana, mies joka  ei esittelyjä kaipaa saapuu Miamiin ja  nousee pian kaupungin
kokaiinikeisariksi. Mutta kokaiinikeisaruudella  on hintansa.


Scarfacen perustarina eli gangsterin nousu ja tuho on otetettu vähemmän tunnestusta Howard Hawksin ohjaamasta vuoden 1932 Scarfacesta, joka on yllättävän raflaava ja viihdyttävä 30-luvun elokuvaksi. Muutamia samoja kohtauksia molemmista löytyy.

Siinä missä Hawksin Scarface käsitteli kieltolakia, De palman version aiheena puolestaan taas on 80-muotihuume eli kokaiini, josta Oliver Stone oli vieroitautumassa Ranskassa, jossa hän myös

käsikirjoitti Scarfacea ja teki yhteistyötä DEAan kanssa ja suurin osa elokuvan tapahtumista perustuu tositapahtumiin.


Al Pacino vetää uransa parhaiman roolin Tony Montanana ja Palman ohjaus ja jälleen kerran loistavaa ja krediittiä myös Giorgio Moroderin soundtrackille, joka ei toisin vedä vertoja Pino Donaggion sävellyksille ja  minun listoilani  Donaggion säveltämät Palman muutama taidetrilleri menee Scarfacen ohi, mutta ei tämäkään hullumpi elokuva ole.


Scarface on aina ajankohtainen mestariteos maahanmuuton tuomista haasteista ja yhden miehen noususta ja tuhosta sekä Brian De Palman 5.paras elokuva.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti