sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Fight Club( 1999)

Ohjaus: David Fincher

Käsikirjoitus: Jim Uhls ( Chuck Palahniukin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Jared Leto


Vuonna 1996 ilmestyi  Chuck Palahniukin kynäilemä kirja Fight Club. Ilmestyessään se saavutti suuren suosion ja  piankos siitä väänettiikin elokuva, ohjaajanaan   sarjamurhaajatrillerin Se7enin (1995) ohjastellut David Fincher. Ilmestyessää Fight Club ei saanut arvostusta, mutta myöhemmin siitä on tullut kulttiklassikko ja  onpahan päässyt IMDB:een Top 250-listan 10.sijalle.

Fight Club kertoo nimettömästä kertojasta (Norton)  joka  työskentelee kurjassa työssä  ja kärsii unettomuudesta.  Lieventääkseen unettomuuttaan hän alkaa pyörimään kuolemansairaiden tukiryhmissä.

Eräällä työmatkallaan hän tapaa saippuakauppias Tyler Durdenin (Pitt) jonka luokse hän muuttaa asumaan oman kämppänsä räjähdettyä  hyvin epäilyttävässä räjähdyksessä.

Baari-illan päätteeksi Tyler pyytää  vastapalvelukseksi rystysvoileipää. Körmytyksen jälkeen  hemmot huomaavat, että körmytyksestä tulee parempi mieli kuin Atrian microeineksistä ja niin he perustavat baarin kellariin Fight Clubin.

Fincherin ohjaus on loistavaa ja  elokuva kuulostaa ja näyttää Se7enin tapaan yllättävän modernilta, vaikka  kummatkin ovat ysärin puolella tehtyjä. Lisäksi  Norton ja Pitt tekevät hyvää jälkeä päärooleissa.


Fight Club on monitulkintainen mestariteos täynnä yhteiskuntakritiikkiä, körmytystä ja huumoria.
Lisäksi elokuva on jättänyt lähteettömän vaikutuksen populaarikulttuuriin ainakin punaisten nahkatakkien kasvanen kysynnän ja  tosielämän körmytysklubien perustamisen myötä.


Vielä 2010-luvulla edelleen ajankohtainen ja ajaton mestariteos unettomuudesta ja kulutusyhteiskunnan rappiosta.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti