perjantai 13. lokakuuta 2017

Perjantai 13(1980)

Alkuperäinen nimi: Friday the 13th

Ohjaus: Sean S Cunningham

Käsikirjoitus: Victor Miller ja Ron Kurz

Pääosissa:  Kevin Bacon, Adrienne King, Betsy Palmer

Slasher-elokuvien buumi räjähti käyntiin vuonna 1978 genren pioneeritoeksen Halloweenin ilmestyttä.  Pian sen jälkeen Slashereitä  tehtailtiin urakalla ja  Halloweenin oheela yksi tunnetuimpia Slashereitä on nyt arvostelussa oleva Friday the 13th , joka sai liudan jatko-osia, kelpo remaken (2009) ja ripoffin The Burning-Koston liekit (1981) sekä esitteli maailmalle Jason Vorheesin, joka tässä elokuvassa on sivuhenkilönä.

Vuonna 1958 Crystal Laken kesäleirillä pari ohjaajaa saa puukosta ja leiri suljetaan vuosiksi.

Vuosia myöhemmin leiriä ollaan avaamassa uusiksi ja joukko nuoria ( yhtenä heistä  Kevin Bacon  5. elokuvaroolissaan) joutuvat pian  murhatuiksi. Kirveestä tulee naamaan ja Kevin Bacon saa nuolesta kurkkuun. Vaikka elokuva sisältääkin melko karua settiä  The Burningin ja nykyisin kidutuspornoiluihin verrattuna kyseessä on melko  kesy leffa  ja Tom Savin maskeeraukset ovat edelleen säväyttäviä.

Lisäksi elokuva ansaitsee krediittiä hienosta ja jänittävästä tunnelmasta jota ääniraidan chi chi ah ah (oikeasti ki ki ma ma)  ääniefekti tukee mainiosti.

Friday the 13th on yksi Slasher-geneen merkkiteoksia,  ja kauhuelokuvaharrastajan tulisi nähdä se edes kerran. Itse olen katsonut tämä ainakin  4 kertaa eikä elokuva senkään jälkeen menettänyt vetovoimaansa.

Jatko-osiin ei kannata tuhlata aikaa, sillä  niiden kohokohdata elikkä Jasonin suorittamat tapot löytyvät Youtubesta 20 minuutin kollaasivideona.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti