maanantai 30. lokakuuta 2017

Blade Runner(1982)

Ohjaus: Ridley Scott

Käsikirjoitus: Hampton Fancher ja David Peoples ( Philip K Dickin kirjan Palkkionmetsästäjä pohjalta)

Pääosissa: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Brion James, Daryl Hannah, Joe Turkel, Joanna Cassidy, James Hong, William Sanderson, Morgan Paull

 Hiljattain ilmestyneen ja kauan odotettun scifi-klassikon jatkon-osan kunniaksi arvostelen alkuperäisen Blade Runnerin, joka on yksi scifin merkkiteoksia ja myös yksi suosikkielokuviani.


Elokuva sijoittuu vuoden 2019 dystopiseen Los Angelesiin, jossa Rick Deckard (Harrison Ford) eläkkeelle jäänyt  teräjuoksija joutuu palaaman takaisin töihin,  jahtaamaan luvattomasti maapallolla seikkailevia replikantteja

Blade Runner ei ilmestyessään kiinostanut kriitikkoja eikä yleisöä, mutta vuosien varrella Blade Runnerista on muodostunut kulttiklassiko ja nykyään se on rankattu merkkitävämpien scifi-elokuvien joukoon.


 Vaikka elokuva onkin 35 vuotta vanha, silti  elokuvan lavasteet  eivät ole vanhentuneet lainkaan Blade Runnerin  ainutlaatuinen visuaalinen ilme lyökin nykyiset CGI-pixelimössölavasteet 100-0.


Myös Vangeliksen musiiki luo elokuvaan oikenlaisen tunnelman. Näyttelypuolelta   Harrison Ford
vetää ihan ok  pääosan Deckardina, mutta sen sijaan Rutger Hauer  on loistava pääantagonisti Roy   Battyn roolissa ja  kuulemme myöskin Rutgerin suusta eräs elokuvahistoriaan kuuluisimman monologin.


Blade Runnrista on vuosien varrella julkaistu   ainakin 6 eri versiota, joista Suomessa on julkaistu Director's cut ja Final cut, joka on Ridley Scottin oma suosikki kaikista leikkauksista.


Blade Runner on yksi scifi-elokuvan merkkipaaluja ja yksi kaikken aikojen  visuualisesti näyttävimpiä ja parhaimpia elokuvia.

Huomenna olen menossa katsomaan teatteriin katsomaan jatko-osaa ja kyllä jänskättää tosi paljon. Joten luonnollisesti Blade Runner 2049 tulee olemaan seuraavan blogitekstini aihe.

Loppuun arvosanat alkuperäisen elokuvan kummastakin leikkauksesta.

Director's cut⭐️⭐️⭐️⭐️
Final cut⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti