tiistai 17. lokakuuta 2017

Maniac-Nukkemurhaaja(1980)

Ohjaus: William Lustig

Käsikirjoitus: C.A.Rosenberg ja Joe Spinell

Pääosissa: Joe Spinell, Caroline Munro, Tom  Savini, William Lustig


1980-luvulle tultaessa oli Slasher-genre lyönyt itsensä läpi. Slasheröinti vetivät yleisöä teattereihin vuosikymmenen puoliväliin asti. Nyt arvostelussa on edellämainitun alagenren pahamaineisin teos Maniac, joka joutui sensuurin kohteksi useissa maissa, myös Suomessa ja  on yhä saksittu Englanissa.

Frank Zito( Joe Spinell) on edesmenneen äitinsä traumatisoima umpitärähtänyt aikamiespoika, joka murhaaa naisia ja pariskuntia ympäri New Yorkia. Zito skalpeera uhrinsa ja ompelee näiden hiuskuontalot kotonansa  olevien mannekiininukkejen päähän ja kuvittelee uhriensa olevan läsnä.


Frankin arki muuttuu, kun hän tapaa  muotivalokuvaaja Annan ( Caroline Munro) ja ystävystyy tämän kanssa. Mutta pitääkö,Frankin pokka vai päätykö uusi tuttavuus myöskin skalpeeratuksi?

Maniac poikkeaa muista slashereistä  harvinaisen tylyjen tappokohtausten, rosoisen ja nihkeän kuvauksen ja suurimmaksi osaksi tappajan näkökulmasta kerrotun tarinan kannalta. Elikkä mitään kevyttä ja viihdyttävää  nammiomies puukkohippailee idiootien  teinien kanssa-tyyppistä elokuva ei ole luvassa  vaan  kuvaus   sairaasta miehestä, joka yrittää hillitä murhanhimoisia ajatuksiaan.

Maniac on karu  ja kaunistelmaton valtavirrasta poikkeava slasheriä, jonka   keskeisiksi tekijöiksi nousevat  tunnelman ja kuvauksen lisäksi Joe Spinellin hikinen ja hurja roolisuoritus sekä yhtenä uhrina esiintyvän splätterguru Tom Savinin jälleen mesevät splätteröinti, joista  haulikkokohtaus on muodustut yhdeksi  kauhuelokuvahistorian kuuluisimmaksi kohtaukseksi.

Jatkokatseltavaksi Maniacin jälkeen voin suositella Lustigin muita teoksia, joista mainittakoon Death Wish-ripoff  Vigilante (1983)  ja   hieman erilainen kyttätarina Maniac Cop-Mielipuoli kyttä(1988)

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti