tiistai 26. syyskuuta 2017

Summer of Sam(1999)

Ohjaus: Spike Lee

Käsikirjoitus: Spike Lee,  Michael Imperioli ja Victor Coliccho

Pääosissa: John Leguizamo, Mira Sorvino, Adrien Brody, Anthony LaPaglia, Ben Gazzara, Mike Strarr, Michael Badalucco, Michael Rispoli,  Michael Imperioli, Peter Maloney, John Savage,  Jennifer Esposito,Spike Lee, John Turturro

Oli jo tarkoitus vääntäää tästä arvostelu jo viime kuussa, mutta tuli kaiken näköistä häslinkiä  jne, mutta tässä tämä sitten nyt on.


Vuosina 1976-77 New York eli kauhun vallassa, kun  Son of Sam tunnettu sarjamurhaaja ampui pariskuntia parkissa oleviin autoihin 44. kaliperisella Charter Arms Bulldog revolverilla.


Elokuva siis sijoittuu kesään 1977, jolloin Son of Sam ampui viimeiset uhrinsa ja jäi tuolloin myös kiinni. Elokuva ei suinkaan käsittele itse murhaajaa vaan murhien tapahtuma-alueella asuvien amerikanitaliaanojen  ihmissuhdesotkuja.Son of Sam on yksi lukemattomista sivuhenkilöistä omien ongelmiensa  kanssa.

Elokuva siis keskitty lähinä parturi Vinnyn (Leguizamo) ja hänen vaimonsa ( Sorvino) hyvinkin myrskyisään parisuhteeseen ja punkkari Richien (Brody) edesottamuksiin.


Yleensä afroamerikkalaisten elämästä ja ongelmista tarinoiva Spike Lee osaa näköjään hyvinkin kuvatta myös amerikaitaliaanoja  yllättävän  hyvin tyylikkäästi. Heittääpä Lee itsekin pienen roolin elokuvassa.

Summer of Sam on tyylikäs, jännittävä, viihdyttävä ja hyvinkin valtavirrasta poikkeava sarjamurhaajaelokuva, joka olisikin ollut ilman  Son of Sam-teemaa perus-Hollywoodhuttua.

Vaikkakin Spike Leen tuotanolle tyypillinen afroamerikkalaissus ei olekkaan niin paljon näkyvillä tässä, silti on Spiken kädenjälki hyvin  näkyvillä myös tässäkin.


Yksi 90-luvun aliarvostetuimpia ja parhaimpia elokuvia ja Spike Leen paras elokuva.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti