lauantai 23. syyskuuta 2017

Armoton kaupunki(1984)

Alkuperäinen nimi: Fear City

Ohjaus: Abel Ferrara

Käsikirjoitus: Nicholas St John

Pääosissa: Tom Berenger, Billy Dee Williams, Melanie Griffith, Michael V Gazzo, Frank Sivero, Rae Dawn Chong, Maria Conchita Alonso, Jack Scalia


Ex-nyrkkeilijä Matt Rossi ( Tom Berenger) pyörittää veljensä kanssa strippareiden välityspalvelua New Yorkissa. Pian alkaakin tapahtumaan, kun epämääräinen karatea harrastava murhaaja alkaa murhaamaan Mattin toimiston listoilla olevia strippareita.

Murhanhimoisen Karate Kidin ohella  sankarillemme ongelmia aiheuttavat myös niskaan hengittävä vanha tuttu poliisi Al Wheeler ( Billy Dee Williams) ja  stripparina elantonsa tienaava ex-tyttöystävä Loretta (Melanie Griffith) Joten tämmöisessä tilanteessa on ainoana vaihtoehtona ottaa oikeus omiin käsiin, kuten arvata saattaa.

Elokuvahistorian aliarvostetuin ohjaaja  Abel Ferrara , joka itsekin on New Yorkin kasvatteja ja filmanuut muutkin elokuvansa ( Ms 45, King of New York ja Bad Lieutenant) kotikaupungissaan  on onnistunut kuvaamaan Ison Omenan hyvinkin tyyllikkäästi strippiklubeineen ja neonvaloineen.



 Kuvia  säestää myös asianmukaisesti hieno soundtrack, josta mainittakoon elokuvaan avaava New York Dollsin laulusolistina tunnetun David Johansein rääkäisemä New York Doll.

Kasarilla elokuvia tiuhaan tahtiin tehtailut Berengerin Tomppa ei ole kovinkaan mieleenjäävä ja karismaattinen sankari, mutta sen sijaan keskeisessä pääosassa  parhaiten Lando Calrissiania tunnettu Billy Dee Williams hoitaa homaan kotiin  kyttäroolillaan. Harvemmin on tullut elokuvissa vastaan noinkin kyynistä  kyttää kuin Williamsin tulkitsema Al Wheeler.

Fear City on  jännittävä ja viihdyttävä neo-noiri ja suositeltavaa katsottavaa kasarifiilistelyn ja New York-Sleezyn ystäville.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti