sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Jaakobin painajainen(1990)

Alkuperäinen nimi: Jacobs ladder

Ohjaus: Adrian Lyne

Käsikirjoitus: Bruce Joel Rubin

Pääosissa: Tim Robbins, Elizabeth Peña, Danny Aiello, Jason Alexander, Eriq La Salle, Ving Rhames, Pruitt Taylor Vince, Matt Craven, Patricia Kalember, Macaulay  Culkin

 Vietnamissa 1. Ratsuväkidivisoonassa sotinut Jacob Singer  (Tim Robbins) asustelee New Yorkissa ja jakaa postia, kunnes oudot, pelottavat ja häiriintyneet harhanäyt alkavat sekoitta Jacobin arkea.

Jacob  alkaa tutkimaan asiaa tarkemmin ja saa selville, että muutama armeijakaveri on myöskin  kokenut samanlaisia näkyjä.

Elikkä onko Jacob  sekoamassa, onko armeijalla osuttaa asiaan vai onko jokin yliluonollinen voima tunkeutumassa maailman?

Juonipaljastukset päättyvät tähän, koska en halua pilata teiltä elokuvaa, joka  on hyvinkin tiivistunnelmainen ja paikoittain aika häiriitynyttäkin settiä. Tim Robbins vetäisee hyvän suorituksen pääossa ja parhaiten ihmissuhdedraamoja, kuten Flashdance (1983) ja Vaarallinen suhde (1987) ennen Jacob's ladderia ohjastellut Adrian Lyne osoitti tällä elokuvlla osaavansa myös tehdä muunkinlaista elokuvaa.

Jacob's ladder on yksi 90-luvun parhaimpia elokuvia ja viimeisiä "oikeita" kauhuelokuvia, ennen kuin koko genre meni  pohjamutiin naurettavan teinikauhun, remakeiden ja kidutuspornon myötä. Toisaalta Jacob's ladder on vaikuttanut kauhukulttuuriin merkittävästi, hyvänä esimerkkinä Silent Hill-videopelit.

Suositeltavaa katsotavaa hyviä kauhuelokuvia arvostaville ja  suositeltavaksi jatkokatsottavaksi voikin suositella Alan Parkerin Angel heartia (1987) joka myöskin liikkuu hyvin samoissa säfääreissä Jacob's ladderin kanssa.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti