perjantai 7. kesäkuuta 2024

Yksityisetsivä Tony Rome(1967)

 Alkuperäinen nimi: Tony Rome

Ohjaaja: Gordon Douglas

Käsikirjoitus: Richard L. Breen(Marvin Albertin novellin Miami Mayhem pohjalta)

Pääosissa: Frank Sinatra, Jill St. John, Simon Oakland, Gena Rowlands, Sue Lyon, Lloyd Bochner, Richard Conte


Sinatra Sinatroi taas vaihteeksi, tällä kertaa Miamissa operoivana yksityisetsivä Tony Romena, joka saa tehtäväksi viedä hotellista sammuneenna löytyneen nais(oletetun) nimeltään Diana vanhempiensa luokse, jotka edustavat kaupungin eliitiin kermaa ja joilla ei ole varaa menettää mainettaan tytärensä viinanhuuruisen illanvieton takia.

 Juttu paisuu laajempaan mittakaavaan, kun  Tony löytää asuntoveneensä myllättynä gangstereiden toimesta, jotka etsivät Dianan rintakorua ja gangstat sentään ovat herrasmiehiä, kun kysyvät Tonyltä, että haluaako hän vintin pimeäksi iskulla takaraivoon revolverin kahvasta vai kloroformilla.


 Ja juttu paisuu entistä laajempaan mittakaavaan, kun Tonyn ex-kollega  Ralph Turpin löytyy ammuttana Tonyn vastaanotolta ja Dianan perhekuvioista paljastuu yllättävä twisti.


Siinä välissä Tony Sinatroi, elikkä dokaa, iskee nais(oletettuja) ja leipoo jengiä lättyyn, mistä  nykyään joku saattaisi pahoitta mielensä, joten jos ahdistuu helposti ”poliittisesti epäkorrektista” 1900-luvun voihteestä, niin tämä(kin) kannattaa jättää väliin.


Vaikka  tätä ei ollut alunperin tarkoitettu komediaksi, niin alkekirjoittanutta nauratti lähes  koko leffan ajan, sillä Tony heitti niin nokkelia ja huvittavia one-linereitä, joista siteerata, mainittakoon esim ”Ollaanpa sitä niin sosiaalityönkeijää”, ”Nappaan pari valokuvaa Koti ja Puutarha-lehteen” ja ” Ette te ole Perhe. Olette joukko ihmisiä, jotka asuva samassa ositteessa” päätyivät allekirjoittaneen sanavarastoon.


Tony Rome tarjoaa eri viihdyttävä ja siteerattavan 60-luvun Neo-Noirin, jossa aurinko paistaa ja ”poliitsesti epäkorrekti” meininki rehottaa niin, että mielesäpahoittajia hirvittää”


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti