sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Pahan riivaamat(1987)

 Alkuperäinen nimi: The Believers

Ohjaaja: John Schlesinger

Käsikirjoitus: Mark Frost( Nicholas Conden kirjan The Religion pohjalta)

Pääosissa: Martin Sheen, Robert Loggia, Harris Yulin, Jimmy Smits,  Richard Masur, Helen Shaver, Harley Cross, Lee Richardson, Malick Bowens


Vooodo näytti olevan hyvin suosittu aihe Hollywoodissa 80-luvun loppupuolella, sillä silloin ilmestyi peräti 3 aihetta sivuavaa teosta, 6 vuotta sitten arvostelemani Angel Heart ja Käärme ja Sateenkaari.

Nyt arvostelussa samana vuonna AH:n kanssa ilmestynyt ja sen varjoon jäänyt  John Schlesingerin(Keskiyön Cowboy, Maratoonari) ohjaama Voodoosta nykypäivän New Yorkissa, joka  ilmestyessään osui ajan hermoon ja on nykyäänkin  pelottavan ajankohtainen teos edelleen.


Tarina polkaistaan käyntiin, kun sankari Cal Jamison jää leskeksi viallisen kahvipannun takia, joten Cal ja hänen poikansa Chris muuttavat New Yorkiin, jossa ystävänsä Martyn suosituksesta hän hakee paikkaa NYPD:n myssytohtorina.


Pian Cal pääsee näyttämään taitonsa, kun  Tom Lopez -niminen poliisi on joutunut todistamaan hämärän kultin suorittaman rituaalimurhan hylätyssä elokuvateatterissa ja nyt Lopezin lätkän vieneet kultistit ovat hänen jäljillä.


Pian kaupunkia koettelee sarja lisää samantyylisiä rituaaliamurhia, uhreina kaupungin  eliitin lapsia ja kun Lopez puukottaa itsensä ravintolassa, tulevat  Cal ja tutkinta johtava komisario McTaggert siihen tuloksen, että Voodoo haiskahtaa hyvin vahvasti tapauksessa ja myöhemmin McTaggertin jouduttua ikävän Voodoo kirouksen uhriksi, Cal saa selville, että hiljattain kaupunkiin saapunut poppamies  Palo on onnistunut luikertelemaan itsensä kaupungin eliitin suosioon ja vastineeksi maineesta ja mammonasta, eliitti on uhrannut lapsensa ja seuraavaksi kultti aikoo ottaa Chrisin seuraavaksi uhriksi.


Kuten alussa totesin, niin ilmestyessään tämä osui ajan hermoon  käsittelemällä eliittien väitettyjä kytköksiä okkultismiin ja muuhun mustan magian juttuihin ja nykyäänkin tämä on ajankohtainen teos, sillä eliitin väitetyt kytkökset ed mainittuihin  piireihin on  nostanut päätään viime vuosina salaliittoteoreioiden saavuttaessa  internetin myötä laajempaa yleisöä.


The Believers on  AH:n jälkeen 2.paras kasarin voodoo-elokuvista sekä hyvin ohjattu, näytelty ja kirjoitettu tarina mustasta magiasta yhdistettynä  eliittien korruptioon ja  väitettyihin kytköksiin  mustaan magiaan liittyen.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti