lauantai 30. maaliskuuta 2024

Oopperan kummitus(1998)

 Alkuperäinen nimi: IL fantasma dell’ Opera

Ohjaaja: Dario Argento

Käsikirjoitus: Dario Argento, Gérard Brach,  Giorgina Caspari( Gaston Leroux:in romaanin pohjalta)

Pääosissa: Julian Sands, Asia Argento, Andrea Di Stefano


Dario Argento ja kuvaaja  Ronnie  Taylor  palasivat 11 vuotta Operan pariin hyvin oudossa filmatisoinnissa Oopperan kummituksesta, joka samalla on myös outolintu Argenton CV:ssä.


Ai että miksi tämä on outo? No siksi, että tällä kertaa kummitus ei ole naamion alle kätkeytyvät epämuodostunut hiippari, vaan  Mooses-tyyliin hylätyksi joutunut ja  oopperan katakombeissa asuvien rottien kasvattama hippilettinen hunks, joka hankkiutuu katakombeihin eksyvistä hyvinkin gorepitoisesti, mm seivästämällä yhden tyypin luolan lattiasta törröttävään kivimuodostelmaan.

Ja jostain kumman syystä Argenton version kummitus tykkää hengailla öisin oopperan katolla hallusinoimassa liekehtivästä hiirenloukusta, joka jyrsijöiden sijasta on napannut ihmisiä sekä vähäpukeisesta oopperadiiva Chirstinestä.


Ja jostain kumma syystä  Argenton versio sisältää myös tarpeetonta irstailua, kun  Paroni Raoul vierailee  haaremissa ja Oopperan  johtaja  on namusetä, joka tilaa Sveitsistä asti suklaata, sillä 1800-luvun Ranskassa  ei ilmeisesti ollut tuohon aikaa suklaata

Musiikeista vastasi itse  Ennio Morricone, jolle tämä jäi viimeiseksi sävellykseksi Argenton leffaan ja enpä olisi uskonut kuunaan sanovani, että tällä kertaa EM ei onnistunut sävellyksen parissa ja  leffan soundtrack oli laimein  allekirjoittaneen kuulemma EM:n soundtrack.


Julian  Sands sentään veti hyvä pääroolin kummituksena ja se oli sentään ainoa positiivinen  asia tässä leffassa.


Oopperan kummitus vuosimallia 1998 on  melkoinen  outolintu Argenton elokuvaksi ja Oopperan  kummitus-filmatisoinniksi, jonka katsoo kertaalleen läpi.


Arvosana⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti