sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Etsin sinua, Mr. Goodbar(1977)

 Alkuperäinen nimi: Looking for Mr. Goodbar

Ohjaaja: Richard Brooks

Käsikirjoitus: Richard Brooks(Judith  Rossnerin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Diane Keaton, Tuesday Weld, Richard Gere, Richard Kiley, Richard Venture, Richard Bright, William Atherton, Tom Berenger, Brian Dennehy, Julius Harris, LeVar  Burton, Priscilla Pointer


Nyt arvostelussa harvoin nähty tositapahtumiin perustuva 70-luvun draama, joka tuli tänään nähtyä Eerikinkadulla  oikein  35MM-filmiltä  ja kuulemma ensimmäistä kertaa Suomen valkokankailla nähtynä leikkaamattomana versiona.


Leffa siis perustuu 4 vuotta aiemmin New Yorkissa tapahtuneeseen nais(oletetun) opettajan murhaan ja siitä kirjoitettu kirjaan.


Päähenkilö Theresa Dunn( nimi muutettu)  on opettajana  ala-asteella erikoisluokalla ja muutettuaan isosiskonsa Katherinen luo asumaan ja niin Theresan illat ja viikonloput täyttyvät mies(oletettujen) pokaamisesta baareista ja nokkakolan vetämisestä, mutta sitten Theresa pokaa väärän tyypin ja ahneella on taas vaihteeksi skeidainen loppu.


Diane Keaton vetää  uransa parhaimman roolin  opettajasta  maneateriksi  muuttuvasta  nais(oletetusta) niin intisiivisesti ja loppu kohden niin  sydäntä raastavasti,  että Oscar-palkinto olisi ollut hänelle paikallaan, kuten myös sivuosan Oscar Gerelle, joka vetää paikoittain hulvattoman sivuosan Tonyn, erään Theresan baarihoitona ja parhaan elokuvan pysti olisi myöskin ollut paikallaan, mutta ikävä kyllä tämä sai vain 2 ehdokkuutta kategorioissa nais(oletettu) sivuosa(Weld) ja kuvaus( William A. Fraker), mutta voittoa ei herunut.


Ja syy miksi leffan on harvinainen, on pääasiassa se että leffa on julkaistu DVD ja BR-formaateissa vain Espanjassa tai sitten se että aikakauden discohiteostä  koostuvan  soundtrackin biisien lisensseissä on ongelmia tai sitten se että Hershey’s ei ollut kovin iloinen MR. Goodbar-tittelin käytöstä näinkin mieltäylentävän leffan tittelinä.


Looking for Mr. Goodbar on hieno ja rankka tositapahtumiin perustuva draama, jollaista ei olisi voitu tehdä muulloin kuin 70-luvulla, jolloin yleinen angstailu jenkeissä oli huipussaan hävityn Vietnamin sodan, öljykriisin ja Watergaten takia.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti