sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Tropiikin sudet(1980)

 Alkuperäinen nimi: When Time Ran Out

Ohjaaja: James Goldstone

Käsikirjoitus:  Gordon, Thomas, Max Morgan-Witts,  Carl Foreman, Stirling  Silliphant

Pääosissa: Paul Newman, William Holden, Jaqueline Bisset, Ernest Borgnine, Burgess Meredith, Red Buttons, James Franciscus, Barbara Carrera, Edward Albert, Alex Karras, Pat Morita


Nyt arvostelussa legendaarisen  Irwin Allenin tuottama hyvin tyypillinen katastrofielokuva, jonka myötä genre katosi Hollywoodista vuosikymmeneksi ja koki uuden nousun 18 vuotta myöhemmin Armageddonin ja Deep Impactin  myötä ja vaikka tämä onkin tehty vuonna 1980, niin siitä huolimatta tässä ollaan vielä tunnelman ja käppäisten efektien  myötä vielä edellisen  vuosikymmen fiiliksissä.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Jossain päin Havaijilla tulivuori purkautuu, josta seuraa tsunami ja maanjäristys ja genrelle tyypillisesti aikansa All Star-casting huutaa ja riehuu parin tunnin ajan.


Kuten alussa totesin, niin eipä tämäkään ole kestänyt aikaa efektien osalta genren muiden teosten tavoin  ja erityisesti tulivuoren purkautuminen, tsunami, virtaava laava, räjähdykset ja kohtaukset, joissa joku putoaa näyttivät nykykantilta katsottuna huvittavilta, erityisesti putoamiset, jotka näyttivät siltä, että putoaja olisi liimattu kuvan päälle.


Positiivista tässä sentään oli Newman ja Holden pääosissa ja tämä oli toinen genren elokuva, jossa herrat näyttelivät yhdessä, 6 vuotta aiemmin  ilmestyneessä ja niin ikään Allenin tuottamassa Liekehtivässä tornissa.


Krediittiä myös soundtrackistä, josta vastasi kukapa muukaan kuin itse legendaarinen Lalo Schrifin.


Vaikka Tropiikin sudet ei yllä Allenin aiempien tuotantojen tasolle, mutta onnistuu silti olemaan hyvä ja näyttävä päätös  Allenin uralle sekä rakastetulle genrelle ennen jäämistä tauolle melkein 20 vuodeksi.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti