torstai 14. joulukuuta 2023

Merry Christmas, Mr. Lawrence(1983)

 Ohjaaja: Nagisa Õshima

Käsikirjoitus: Nagisa Õshima & Paul Mayersberg( Laurens van der Postin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Tom Conti, David Bowie, Takashi Kitano, Ryuchi Sakamoto


Nyt arvostelussa vähän erilainen joulutarina 40 vuoden takaa, ohjaajana pahamaineisella Aistien valtakunnalla(1976)  mainetta kerännyt Nagisa Õshima.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Eletään vuotta 1942 Japanin miehittämässä Javalla, jossa brittiläiset sotavangit,  Everstiluutnantti  Lawrence ja  Majuri Celliers yrittävät selviytyä vankileirin epäinhimillisistä olosuhteista ja kelaavat mielessään  ikäviä flasbackejä menneisyydestä.


Vaikka kyseessä onkin joulutarina, niin mitään söpöstelyä ja hassuttelua ei ole luvassa, vaan kyseessä on harvinainen tekotaiteelinen joulutarina, joka sattuu  sijoittumaan 2.maailmansodan aikaiseen  vankileiriin.

Krediittiä myös jo legendaariseksi muodostuneesta ja elokuvan ulkopuolella  valtavan suosion ja kulttistatuksen saavuttaneesta   Sakamoton soundtrackistä, jota ei olisi uskonut kuulevan 2. maailmansotaan sijoittuvassa leffassa ja kuten 3 vuotta myöhemmin  ilmestyneen Ken Russellin Gothic-elokuvan Thomas Dolbyn syntikkapimputtelut loivat erikoisen atomspheren 1800-luvulle sijoittuvaan tarinaan, niin tässä  tapauksessa Sakamoto to oli jo edelläkävijä  ja yllättävän hyvin syntikkapimputtelut istuivat myös 2.maailmansodan melskeisiin.


Merry Christmas, Mr. Lawrence on vaihteeksi vähän erilainen   joulutarina taide-elokuvaa parhaimillaan  ison T-kirjaimen edestä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti