perjantai 29. joulukuuta 2023

Peitenimi: Soldier(1982)

 Alkuperäinen nimi: The Soldier

Tunnetaan  myös nimellä: Codename: The Soldier

Ohjaus & Käsikirjoitus: James Glickenhaus

Pääosissa: Ken Wahl, Klaus Kinski,  Alberta Watson, Steve James Joaquim De Almeida, William Prince, Jeremiah Sullivan


Nyt arvostelussa legendaarisella The Exterminatorilla(1980) kasariäksönin faneja traumatisoineen Glickenhausin  vähemmän tunnettu ja ”perinteisempi” kasarin toimintarymistely.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Leffa starttaa vauhdikkaasti, kun joukko KGB:n agentteja yrittää vanhalla lastenvaunut auton alle-tempulla pilata Ruotsalaisen diplomaatti/kuninkaallisen vierailun Philadelphiassa, kunnes sankarimme, joka tunnetaan vain nimellä ”Sotilas” johtama CIA:n Black Ops-tiimi estää  iskun ja tämän jälkeen ruumiit  roudataan pois helikopterilla ja veret pestään pois asvaltilta, mikä sinänsä on outoa, koska Philadelphia on  USA:n  6.suurin kaupunki ja kaiken lisäksi  välikohtaus tapahtui päivällä, joten mitä ilmeisemmin moinen on arkea Philadelphiassa tai sitten 5,3-6miljoonan dollarin budjetilla ei ilmeisesti saatu tarpeeksi statisteja kyseiseen kohtaukseen.


Sitten KGB:n agentit kaappaavat plutoniumia armeijalta ja vievät sen S-Arabian öljykentille ja uhkaavat tuhota 50% maailman öljyistä, jos heidän vaatimuksiin ei suostuta.

Sillä välin USA:n presidentti harkitsee vakavasti sotatoimia Lähi-Idän liittolaisia vastaan, mutta CIA päättää pistää ”Sotilaan” asialle ja niin ”Sotilas” ja hänen tiiminsä sekä Mossad saavat 93 tuntia aikaa pelastaa öljyt.


Siinä missä The Exterminator oli yllättävän  häijy ja ei niin viihdyttävä  kasarin toimintaelokuvaksi, niin The Soldier korjaa tämän puutteen ja tällä kertaa kasarin toiminnan faneja hemmotellaan hyvin tyypillisellä Kylmän sodan aikaisella vakooja/kiristys-tarinalla ja siinä missä Jaska Böndellä oli aseeksi naamioitu suksisauva niin ”Sotilas” pistää laskettelu/taka-ajo arsenaalin Böndeä paremmaksi ja vetäisee takin alta Mac-10:n. 


Ken Wahl veti ihan jees pääosan, mutta Exterminatorista tuttu Robert Ginty olisi saattanut olla paljon parempi vaihtoehto pääosaan ja sivuosissa piipahtivat Jeffrey Jones, Al Israel ja Ned Eisenberg

Ja koska budjetti oli kasvanut Exterminatorin vaivaisesta  2 miljoonasta 5,3-6 miljoonan, niin täytyi moisella budjetilla pröystäillä ja saada kunnon soundtrack ja siitä vastaa kukapa  muu kuin itse Tangerine Dream, joka ei tällä kerta petä.


The Soldier on erinomainen ja viihdyttävä kasariäksön aikakaudelle hyvin tyypillisellä vakooja/kiristys-tarinalla sekä TD:n  huikean musiikin säestämänä.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti