lauantai 11. marraskuuta 2023

The Entity-Tuntematon voima(1982)

 Ohjaaja: Sidney J. Furie

Käsikirjoitus: Frank De Felitta

Pääosissa: Barbara Hershey, Ron Silver, Alex Rocco, David  Labiosa, George Coe, Margaret Blye,  Jaqueline Brookes, Michael Allridge, Allan Rich


Nyt arvostelussa vuoden 1982 toinen  vähemmän tunnettu ja pelottavampi Poltergeist-elokuva, joka perustuu oletettavasti tositapahtumiin vuodelta 1974 ja joka Martin Scorsesen mielestä on yksi pelottavimpia kauhuelokuvia, joita on tehty.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


L. A.ssa asuva 3 lapsen yh-äiti Carla Moran joutuu kotonaan jatkuvasti setämiespoltergeistin  uhriksi ja  sama meno jatkuu myös Carlan ajaessa autoa ja vierailessaan ystävättären luonna, joten Carla hakeutuu psykologi tri Sneidermanin puheille, joka pitää Carlaa mieltään hervottomana ja vain siksi, että Carlalla on ollut rankka  menneisyys, sisältäen mm leskeksi jäämisen.

”Entitynä” tunnetu setämiespoltergeist jatkaa Carlan piinaamista ja tällä kertaa paranormaalille aktiivisuudelle löytyy silminnäkijöitäkin, joten kirjakaupassa sattumalta tapaamiensa paranormaalien ilmöiden opiskelijoiden avulla Carla päättää saada näkymättömän setämiehen loppullisesti nalkkiin.


Arvostelun alussa mainittu  Scorsesesen statementti pitää paikkaansa, sillä The Entity on paikoittain kuumottavaa katsottavaa, sillä ajatus näkymättömästä setämiehestä piinaamassa yh-äitiä on jo paperille kirjoitettuna kuumottava, joten ei ihme, että Jane Fonda, Jill Clayburgh, Bette Midler ja Sally Field kieltäytyivät pääosasta.

 The Entityn  tunnelmaa ei edes kevennä Painajainen Elm Streetillä-säveltäjän Charles Bersteinin luoma epäilyttävän paljon epävireisen  sähkökitaran ja metallisten roskapönttöjen hakkamisen risteytykseltä kuullostava soundtrack, joka soi kaikissa kohtauksissa, jossa Entity hyökkää Carlan kimppuun ja  60-luvun Batman-sarjasta tutut vinot kuvakulmat loivat myöskin kuumottavan fiiliksen  tähän.


The Entity on taas  vaihteeksi yksi loistava ja paikoittain  aikuisten oikeasti kuumottava  ja unohdettu helmi 80-luvun kauhuelokuvien joukossa ja mitä ilmeisemmin Poltergeist olisi näyttänyt tältä, jos Tobe Hooper olisi saanut julkaistan oman versionsa siitä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti