torstai 10. elokuuta 2023

Villi planeetta(1973)

 Alkuperäinen nimi: La planéte sauvage

Tunnetaan myös nimillä: Fantastic Planet, Levoton planeetta

Ohjaaja: René Laloux & Roland Topor

Käsikirjoitus: René Laloux & Steve Hayes( Stefan Wulin kirjan Oms en Série pohjalta)

Pääosissa: Jennifer Drake, Sylvie Lenoir, Jean Topart, Jean Valmont


Nyt arvostelussa yksi parhaimpia 70-luvun scifi-leffoja ja Heavy Metalin(1981) ohella yksi parhaita aikuisille suunnattuja animaatioita.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Eletään jossain  tulevaisuudessa Ygam-nimisellä planeetalla, jota asuttavat  Draag ja  Omi-nimiset heimot.

Draagit ovat 12-metrisiä sinihipiäisiä ja punasilmäisiä humanoideja, jotka hallitsevat planeettaa ja ovat orjuuttaneet  ihmisiä muistuttavat Omilaiset  vuosikymmeniä sitten.


Elokuva alkaa kohtauksella, jossa nais(oletettu) Omi pakenee vauvansa kanssa sinihipiäistä alkuperäisväestöä ja saa surmansa takaa-ajon loppuhuipennuksena.

Sitten Tiwo-niminen Draagi adoptoi vauvan ja antaa sille nimeksi Terr.

Vuosia myöhemmin Terr pakenee ja saa selville, että Draagit ovat alistaneet  Omi-kansaa meditaation ja eräänlaisen  kuulokkeita muistuttavan härvelin avulla, joten paetessaan Terr onnistuu nappaaman ed mainitun härvelin ja päättä opettaa luolassa asuvien Omi-kansa pistämään hanttiin sinihipiäisillle alistajille.

Draagit eivät tästä pidä ja sitten alkaa heimojen välinen konflikti.


Tämä on taas sarjassamme niitä elokuvia, joista ei ota vanha Erkkikään selvää ilman pöllyissä olemista, joten leffan voi katsoa joko trippailun merkeissä tai sitten  allegoriana luokkataistelusta tai sitten vuoden 1968 Tšekkoslovakian miehityksestä,  mitä ilmeisesti leffan tekijät ovat tässä yrittäneet kertoa, mutta muuten tämä on yksi allekirjoittaneen parhaimpia näkemiäni scifi ja animaatioelokuvia.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti