perjantai 11. elokuuta 2023

Kuka estää sateen?(1978)

 Alkuperäinen nimi: Who’ll Stop the Rain

Ohjaaja: Karel Reisz

Käsikirjoitus: Judith Rascoe( Robert Stonen kirja Dog Soldiers pohjalta)

Pääosissa: Nick Nolte, Michael Moriarty Tuesday Weld, Anthony Zerbe, Charles Haid, Richard Masur


Nyt arvostelussa CCR:n kappaleesta tittelinsä napannut erinomainen  ja lievästi aliarvostettu 70-luvun rikosleffa, jonka ensi-illasta on tänään kulunut tasan 45 vuotta.

Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Juuri Vietnamista  kotiutunut  Ray Hicks saa kaveriltaan John Converseltä tehtäväksi tuoda ”tuliaisena”  useita  kiloa  100% puhdasta hepoa San Franciscoon, tarkoituksena pistää aineet kiertoon, mutta Ray, John ja  hänen vaimonsa Marge  joutuvat kauppoja tehdessä väijytykseen, josta he nipin napin selviävät hengissä, joten trio suuntaa Meksikoon perässään korruptoitunut DEA-agentti ja osingoille heposta haluavat gangsterit.


Nolte, Moriarty ja Weld  tekevät mainiot roolit pääosissa ja myös Anthony Zerbe veti mainion roolin korruptoituneen DEA-agentin roolissa.


Alunperin leffa julkaistiin nimellä Dog Soldiers, mutta CCR: n tuotannon runsaan käytön  takia  elokuvan soundtrackillä, leffa pistettiin myöhemmin levitykseen nimellä Who’ll Stop the Rain, mutta siitä huolimatta  jossain DVD-painoksissa leffan tittelinä mainitaan DS, vaikka  etu ja takakannessa lukisikin Who’ll  Stop the Rain ja leffan vanha Suomi-julkaisu ilmoittaa takakannessa alkuperäisnimeksi Who’ll Stop the Rain  ja lieneekö Neil Marshall tykännyt tästä, kun antoi 1. kokoillan elokuvalleen nimeksi Dog Soldiers?


Joka tapauksessa Kuka estää sateen? tarjoa keskivertoa paremman ja viihdyttävän ja jännittävä old school rikosleffan, jollaisia soisi myös nykyäänkin tehtävän  jatkuvasti ilmestyvien ison budjetin rahat pois CGI-kikkailujen sijaan.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti