sunnuntai 22. tammikuuta 2023

The Lair of the White Worm(1988)

 Ohjaaja: Ken Russell

Käsikirjoitus: Ken Russell( Bram Stokerin novellin pohjalta)

Pääosissa: Peter Capaldi, Hugh Grant, Amanda Donohoe,  Catherine Oxenberg


Nyt arvostelussa legendaarisen Ken Russellin näkemys Dracula-kirjailijan novellista, joka tunnetaan maailman huonoimpana koskaan kirjoitettuna kirjana ja  tämän kai Russell teki, koska 70-luvun lopulla suunnitelmissa ollut Dracula-projekti jäi tekemättä.


Joka tapauksessa mitä ilmeisemmin  alunperin 1800-luvulle sijoittunut kirja on elokuvassa siirretty nykyaikaan ja tapahtumapaikkana toimii  Derbyshiren kreivikunta, jossa alkaa sattumaan  ja tapahtumaan kummia, kun paikallinen wannabe-Indiana Jones, Angus Flint löytää valtavan matelijan pääkallon sekä tuhansia vuosia sitten seuduilla jöötä pitäneen käärmeitä palvovan kultin  temppelin rauniot.


 Vuosisadan arkeologisen löydön jälkeen kylässä alkaa sattumaan ja tapahtumaan kummia, kun  paikallisia alkaa katoamaan tai löytymään kuolleina, vainajilla on ikävä tapa kuitenkin palata takaisin elävien kirjoihin ikävä kyllä vampyyrimaisina käärme-olioina ja juuri kylään saapunut mystinen Lady Sylvia  Marsh saattaa jotenkin liittyä.

Joten Angus ja hiljattain kotiin palanut ilmavoimien upseeri Kreivi James D’Ampton  yrittävät tehdä lopun Ladyn vehkeilyistä ja lopulta myös selviää ”Valkoisen Madon” mysteeri.


Russellin tuotannolle tyypillisesti mukana  hienoja hallusinaatioita, joissa mukana Russellin  käyntikortiksi muodostuneet käärmeet ja  rienaavaa kuvasto instituutiota(kirkkoa) kohtaan ja niiden ohella  parhaiten jäi myös mieleen leffan tunnari,  The D’Ampton Worm.


Russellin toiseksi viimeinen kokoillan elokuva ei kuulu ohjaajansa parhaimmistoon, mutta tarjosi taas mieltäylentävää ja hyvä ja  huonon maun välimaastossa hyppivää  kuvastoa sekä uuden korva(tirsk)madon, sekä nokkelan hatunnosto Polanskin Vampyyrintappajat-klassikolle.


Arvosana⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti