maanantai 16. tammikuuta 2023

Lötköjen yö(1986)

 Alkuperäinen nimi: Night of the Creeps

Ohjaus  & Käsikirjoitus: Fred Dekker

Pääosissa:  Jason Lively,  Steve Marshall, Jill Whitlow, Tom Atkins, Suzanne Snyder, Allan Kayser


Nyt arvostelussa  hulvattomalla suomenkielisellä, mutta sentään osuvalla tittelillä siunattu klassinen kasarin kauhukomedia.


Joukko avaruusolioita tappelee aluksessaan  jonkun tuubin omistajuudesta, mutta tappelun tuoksinnassa tuubi lentää vahingossa ulos ja laskeutuu maahan.


Sitten siirrytään vuoteen 1959 ja mustavalkoisena kuvattuun alustukseen, jossa nuoripari lähtee viettämään iltaa ulos, vaikka kirvestä heiluttava mielipuoli on irrallaan.

Pariskunta huomaa tähdenlennon(alussa nähty tuubi) joka putoaa nurkille. Kundi lähtee tutkimaan asiaa tarkemmin, mutta sitten tuubista pomppaa Cronenbergin Kylmät väreet-elokuvasta karannut lötkö, joka hyppää kundi  suuhun ja sillä välin kirvestä heiluttava mielipuoli surmaa muijan.

Sitten hypätään 27 vuotta ajassa eteenpäin ja elokuvan varsinaiseen tarinaan, jossa nörtit, Chris ja J.C haluavat naisiin, mutta se edellyttää veljeskuntaan liittymistä ja sitä varten kaverusten on suoritettava liittymisrituaalina murtautuminen yliopiston ruumishuoneelle, viedä sieltä kalmo ja dumpata se kilpailevan veljeskunnan talon pihalle.


Kaverusten ryöstöretki sujuu epäilyttävän hyvin, kun lääketieteen opiskelija unohtaa kylmähuoneen ovikoodin viimeisen numeron ja lähtee kysymään puuttuvaa numeroa johtoportaalta ja ihan  vaan ”sattumalta” J.C arvaa puuttuvan numeron oikein ja kaverukset sulattavat kalmon, joka sattuu olemaan alustuksessa esitelty kundi, joka herää henkiin ja säikyttää kaverukset tiehensä.

Pian alkaa sattumaan ja tapahtumaan, kun lötköt valtaavat kaupungin ja tekevät asukkaista Zombeja, joten Chris, J. C, Cynthia, veljeskunnan johtajan Bradin tyttöystävä ja etsivä Ray Cameron, jota painavat ikävät muistot kirvesmurhaajan  keissiin liittyen, yhdistävät voimansa tuhotakseen  lötköt ja zombit, aseina mm vanha kunnon liekinheitin ja 7 vuotta ennen Braindeadiä ruohonleikkuri.



Vain 3 elokuvaan ohjanneen (Monster Squad & Robocop 3)  ohjanneen Dekkerin käsikirjoituksessa paistaa innostus 50-luvin b-luokan kauhu ja scifi-elokuvia kohtaan ja nokkelasti Dekker on nimennyt elokuvassa nähtävän  yliopiston Roger Cormanin mukaan ja useampi hahmo on myöskin nimetty legendaaristen ohjaajien, mukaan, kun leffassa  hahmojen sukuniminä ovat Romero, Carpenter, Hooper, Cronenberg, Landis, Raimi, Bava, Craven, Miner  ja edellämainittu Cameron, jota näyttelevä Tom Atkins vetää leffan parhaimman rooliin ja äijän one linerit, kuten ” Tytöt, minulla on hyviä ja huonoja uutisia. Hyvät uutiset ovat, että  poikaystävänne ovat tällä, mutta huonot ovat, että ovat kuolleita” nostivat leffan viihdearvoja hienojen, mutta harmillisesti liian vähän käytettyjen efektien ohella ja  hivenen enemmän tässä olisi saanut olla zombi -mättöä, kun mitä oli tarjolla.


Ja efekteistä puheen ollen, legendaarisen  KNB-lafkan(eivät olleet vastuussa tämän elokuvan efekteistä) Kurtzman ja Nicotero vilahtivat zombeina elokuvan finaalissa ja muissa pienissä sivuosissa vilahtivat Corman-elokuvien vakiokasvo Dick Miller, ohjaaja/käsikirjoittaja Shane Black ja Kolmen X:n ja  pahamaineisien italialaisten kannibaalielokuvien tähti Robert Kerman ja tunnelmaa kuviin loi paikoittain syntikkasoundeilla mm Rolling Thunderin ja The Warriorsin(1979) säveltänyt Barry De Vorzon.


Sarjassamme hulvattomilla  mutta sitäkin osuvimmilla tittelillä siunattu Lötköjen yö on taattua kasarin B-laatua alusta loppuun ja siitä puheen ollen leffan loppu taisi viitta vahvasti siihen, että jatko-osalle olisi jäännyt kysymysmerkki, joten jännää, ettei kukaan raha-ahne Hollywood-tuottaja ole vielä  iskenyt näppejänsä  tähän, sillä käppäisen rahastusmielessä tehdyn remaken tai rebootin sijaan näkisin tästä mielelläni kunnolla tehdyn jatko-osan.



Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti