lauantai 27. elokuuta 2022

Mark 13-Tarkoitettu tappamaan(1990)

 Alkuperäinen nimi: Hardware

Ohjaaja: Richard Stanley

Käsikirjoitus: Richard Stanley( Kevin Ó Neillin ja Steve McManusin sarjakuvan SHOK! pohjalta)


Pääosissa: Dylan McDermott, Stacey Travis, William Hootkins, Iggy Pop, Lemmy Kilmister, John Lynch.


Nyt arvostelussa legendaarisen Richard Stanleyn debyyttiohjaus. Sitten asiaan:

Jossain epämääräisessä tulevaisuudessa, jossa maa ja taivas ovat punaisia(siis väriltään, ei poliittiselta kannaltaan)  ex-sotilas   Moses ”Hard Mo” Baxter saa haltuunsa  aavikolta löytyneen robotin pään, jonka Moses päättää antaa joululahjaksi  tyttöystävälleen Jillille, joka  harrastaa taideteosten väsäämistä romusta, erityisesti metallista.

Mutta robotin  pää ei olekaan  peräisin tavallisesta robotista, vaan M.A.R.K 13:sta,  armeijan kehittelemä taistelurobottista  ja koska vihollista on puutetta, niin M. A. R. K 13 päättää ottaa kohteekseen Jillin ja muut talon asukkaat.

Hardware iski jo heti ensimmäisten minuuttien aikana   allekirjoittaneen tärykalvoille, sillä alussa nähtävä punainen wasteland, jossa maa on taivasta myöten punainen teki säväyksen allekirjoittaneeseen, kuten myöskin nuhjuinen kaupunki ja kerrostalo, jonne   loput leffasta sijoittuvat ja Simon Boswellin soundtrack loi kuviin tunnelmaa, mistä myöskin krediittiä.


Yllättävää kyllä, leffan parhaimman roolisuorituksen vetää leffan nimikkorobotti, joka  Stop Motion-tekniikalla toteutettuna on lystikäs ilmestys ja McDermott ei ollut kovinkaan vakuuttava pääosassa ja hänen tilallaan olisin mielelläni nähnyt esim Michael Biehnin,  Stephen Langin tai Ron Perlamanin, sillä noista tyypeistä löytyy enemmän karskia karismaa Cyberpunk-sankariksi, toisin kuin McDermottista, joka sentään veti pätevään roolin 3 vuotta myöhemmin Clintin sidekickinä Tulilinjalla-leffassa.


Hardware on visuaalisesti  tyylikäs ja jännittävä Cyberpunk-mättö ja ikävää, että Stanley ohjaajan ura katkesi 3 elokuvan jälkeen ikävän skandaalin merkeissä, sillä olisin mielelläni nähnyt häneltä lisää elokuvia ja nykyohjaajista vain Refn ja Villeneuve yltävät Stanleyn  tasolle visuaalisuden ja musiikin käytön   osalta. 


Arvosana🤖🤖🤖🤖🤖  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti