keskiviikko 3. elokuuta 2022

1492: Paratiisin valloitus(1992)

 Alkuperäinen nimi: 1492: Conquest of Paradise

Ohjaaja: Ridley Scott

Käsikirjoitus: Roselyne Bosch

Pääosissa: Gérard Depardieu, Armand Assante,  Arnold Vosloo, Sigourney Weaver, Michael Wincott, Mark Margolis Frank Langella, Fernando Rey,  Kevin Dunn


Nyt arvostelussa  Kolumbuksen   1. löytöretken 530-vuotispäivän kunnaksi Ridley Scottin näkemys aiheesta, sillä 30 vuotta sitten julkaistiin myös 2 muutkin Kolumbus-leffa, jotka ovat jääneet tämän leffan varjoon.


Leffa siis kertoo  2 tunnissa ja 34 minuutissa Kolumbuksen seikkailuista ” uuden maailman” löytämisestä aina yhteenottoon Adrián De  Moxican ja Espanjan hovin kanssa.

Depardieu ei ollut tässä parhaimmillaan, joten ihmettelen suuresti, ettei ketään muita harkittu pääosaan, sillä esim Liam Neeson olisi ollut pätevämpi valinta tähän rooliin ja Neeson työskenteli Scottin kanssa 13 vuotta myöhemmin toisessa historiallisessa spektaakkelissa, Kingdom of Heavenissä.

Näyttelijöistä parhaiten onnistui Wincott, jonka tulkinta Moxicsta ei vältämättä ole historiallisesti tarka, mutta ainakin mieleenpainuva  kuitenkin, vaikka peruukkiosaston  mokan takia Moxica näyttää enemmän alkuperäisamerikkalaiselta kuin espanjalaiselta.

Mutta muuten puvutus ja lavastus ovat kohdillaan ja komean paketin kruunaa Toukokuussa hiippakuntaa vaihtaneen Vangeliksen soundtrack, josta erityisesti ns ”main theme” Conquest of Paradise jää soimman pitkäksi aikaan pähään soimaan leffan päätyttä.


Historiallisesta tarkkudesta allekirjoittaneella ei ole harmainta aavistustakaan ja Depardieun pliisua tulkintaa Kolumbuksesta huolimatta 1492 on näyttävä ja eeppinen spektakkeeli, joka on Ridley Scotin parhaimistoa Blade Runnerin(1982)  ja Black Rainin(1989) ohella, mutta ihan liian aliarvostettu teos Scottin filmiografiassa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti