perjantai 30. heinäkuuta 2021

Two-Lane Blacktop(1971)

 Ohjaaja: Monte Hellman 


Käsikirjoitus: Rudolph Wurlitzer & Will Corry


Pääosissa: James Taylor, Dennis Wilson, Laurie Bird , Warren Oates, Harry Dean Stanton


Nyt arvostelussa elokuvavuoden 1971 toinen keskeinen autoaiheinen leffa. Sitten asiaan:


Nimettömät kaverukset, jotka tunnetaan vain Kuskina ja Mekaanikkona ajeleva ympäriinsä - 55 Chevroletillä,  ottavat osaa kiihdystysajoihin, poimivat kyytiinsä niin ikään nimettömän liftaritytön ja kohtaavat toisen mobilistin, joka tunnetaan nimellä GTO, koska hän ajaa Pontiac GTO:lla.

GTO haastaa kaverukset kilpailuun, siitä kuka ajaa  ekana  pääkaupunkiin  ja  palkinto on  ” for pink slips” elikkä voittaja saa häviäjän auton omakseen.


Niille, jotka kaipaavat Hurjapäät-tyylistä päätöntä kaahailua ja  CGI-stuntteja, tulevat lievästi pettymään, sillä tämä ja samana vuonna julkaistu Vanishing Point  luottavat enemmän henkilökuvauksiin ja tunnelman luomiseen näyttäen autotoimintaa yllättävän vähän, että saatiin mobilistitkin valkokankaan  ääreen. Kaahailua kaipaaville suosittelen Vanishing Pointia,  kun tämä taas toimii paremmin  taide-elokuvien ystäville.


TLBT on tyylikäs, hidastempoinen, ja valtavirrasta poikkeava road movie, jonka hämärä loppu jätyä katsojille paljon kysymyksiä elokuvan päätyttyä ja onpa ilmeisesti George Lucas ilmeisesti tästä digganut, kun otti samaisen letukan 2 vuotta myöhemmin ilmestyneeseen  American Graffitiin  Bob Falfan menopeliksi.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti