tiistai 31. maaliskuuta 2020

Verinen sotilas(1970)


Alkuperäinen nimi: Soldier Blue

Ohjaus: Ralph Nelson

Käsikirjoitus: John Gay( Theodore V. Olsen kirja Arrow in The Sun pohjalta)

Pääosissa: Candice Bergen, Peter Strauss, Donald Pleasence, John Anderson, Jorge Rivero, Dana Elcar, Mort Mills

Länkkärit muuttuivat väkivaltaisemmiksi ja kyynisemmiksi 60-luvulla Italialaisten alkaessa tekemään spagettilänkkäreitä. Kuitenkin spagettilänkkärien väkivaltaisuus ja kyynisyys ylitettiin myöskin Hollywoodissa Sam Peckinpahin mestariteoksen Hurjan Joukon(1969) toimesta.

Mutta jo heti seuraavana vuonna tuokin ennätys rikottiin nyt arvostelussa olevan Soldier Bluen toimesta ja joka myöskin Hurjan Joukon tavoin sijoittuu menneisyyteen, mutta käsittelee ilmestymisajankohtansa yhteiskunnallisia asioita, kuten Vietnamin sotaa ja erityisesti My Lain kylän tapahtumia, jotka olivat tulleet julkisuuteen Soldier Bluen tullessa ensi-iltaan.

Mutta nyt kuitenkin lyhyt tiivistelmä itse elokuvasta:

Cresta Lee( Bergen) on ollut 2 vuotta heijanannaalaisten vankina ja on nyt ratsuväen saatamana  ja matkalla sulhasensa luokse,mutta matka katkeaa toisen heijanannaheimon hyökätessä saattueeen kimppuun. Verilöylystä hengissä selvinneet Cresta ja sotilas Honus(Strauss) lähtevät pitkälle ja vaaralliselle matkalle.

Kuten tuli aiemmin todettua, Soldier Blue on 50 vuotta  vanhaksi leffaksi yllättävän raju, ja varsinkin leffan pahamaineinen ja edelleen säväyttävä finaali  tuli minulle ensimmäisellä katselukerralla täytenä yllätyksenä, ottaen myöskin senkin huomioon, että muutoin Soldier Blue on peruslänkkäri, joka ei tosiaankaan valmista ensikertalaista sitä katsovia  brutaaliin finaalin, joka legendan mukaan oli paljon pidempi, mutta testiyleisön  järkytyttyä  näkemästään studio leikkasi kohtausta lyhyemmäksi.

Eli jos joku piti Hurjaa Joukkoa, spagettilänkkäreitä ja ja Tarantinon länkkäreitä väkivaltaisina, niin tämä kyllä vie voiton niistä ja vaikka en yleensä jaksa saarnata leffojen ikärajoista, niin tällä kertaa K18-leimaa on kyllä ihan ansaittu.

 Kaikesta huolimatta Soldier Blue on yksi 70-luvun parhaimpia elokuvia ja parhaimpia länkkäreitä koskaan ja sisältää myös kantaaottava kuvaus yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta ja ihmisluonteen julmuudesta.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti