sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Joker(2019)


Ohjaus: Todd Phillips

Käsikirjoitus: Todd Phillips ja Scott Silver

Pääosissa: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beezt, Frances Conroy, Brett Cullen, Josh Pais, Glenn Fleshler, Leigh Gill, Shea Whigham, Bill Camp, Douglas Hodge,  Marc Maron Dante Pereira-Olson

Jokeri, tuo kaikkien aikojen  kuvitettujen  naururuutujen ykköspahis ja klovnien maineenpilaaja sai viime vuonna 7.valkokangasesiintymisensä  ja ensinmmäisen soololeffansa lähinnä
 hömppäkomedioistaan tunnetun Todd Phillipsin ohjaamana ja osittain käsikirjoittamana.


Eletään vuotta 1981 Gotham Cityssä. Stand-up koomikoksi haluava ja pellenä työskentelevän Arthur Fleckin elämä on rankkaa.  Arthur sairastaa epämääräistä tautia, joka näkyy epämääräisinä naurukohtauksina.Pellenä työskentelevä Arthur saa pataan kujalla, kommunikaatio tökkii pomon ja duunitoverien kanssa ja kotona Arthuria työllistää Penny-äidistään huolehtiminen. Piristystä Arthurin  masentavaan arkeen tuovat naapurin yh-äiti Sophie  Dumond ja telkkarin talkshown juontaja Murray Franklin, jonka ohjelmaan Arthur haluaisi päästä esiintymään.

Saatuaan kenkää töistä ja jouduttuaan  väkivaltaisesti päättyvään  välikohtauksen julkisessa   liikenteessä rikkaan eliitin kanssa kivasta pellestä tuleekin paha pelle, joka innoittaa köyhän vähemmistön mellakoimaan rikasta eliittiä vastaan, erityisesti erästä Thomas Wayneä( Brett Cullen) jota Arthur alkaa stalkkamaan.

 Varoitus: Seuravaa kappale sisältää spoilereita

Kuten sarjakuvia lukeneet ja aiemmat Batman-filmatisoinit nähneet tietävät, että Jokerin menneisyys 
ja oikea nimi ovat hämärän peitossa, joten Arthur ei ole se Jokeri,  joka kohtaa tulevaisuudessa Batmanin, vaan Arthur antaa tulevilla teoillaan inspiraatiota sille oikealle Jokerille ja tässä myös sivutaan Batmanin syntytarinaa ohimennen.

Spolierivaara ohi.

Tästäkin leffasta oli paljon pahaa puhetta mediassa.  Monet tahot väittivät, että Joker saattaa inspiroida
  epävakaita katsojia väkivaltaan ja anarkiaan ja Jenkeissä teatterit turvautuivat tiukkoihin turvatoimiin. Onneksi meillä ei oltu niin kukkahattutätejä ja Finnkinon kielsi yleisöä viemästä saliin pellenaamareita ja lelumutkia. Itse kävin tämän katsomassa ensi-ilta viikonloppuna Orionissa, joten ei tarvinnut kärsiä yleisestä pelleilystä.

Minun mielipiteeni tuohon mediaan mustamaalauksen on se, että väkivallan syyt löytyvät ihan muualta kuin taiteesta ja viihteestä ja sitäpaitsi  katsojaa ei laitetta kannustamaan Arthuria ja tämän tekoja, vaan ymmärtämään, miksi lapsesta  asti kärsinyt Arthur ajautuu  tekemään näin ja väliitäämään katsojille viestin siitä, että näin voi myös tapahtua tosielämässä, jos huono-osaiset  ihmiset eivät saa apua ongelmiinsa .

Sitä paitsi viime vuonna ilmestyi 2 erittäin väkivaltaista, leffaa, nimittäin  Rambo Last Blood ja syystäkin controversaali The House That Jack Built, joihin verrattuna Joker on kesympi leffa. 

Kuitenkin Joker on upea tutkielma  henkisestä epävakauudesta, luokkaeroista rikkaiden ja köyhien välillä ja myös hieno tribuutti Scorsesen mestariteoksille Taksikuski(1976) ja Koomikkojen kuningas(1982), joihin viitataan  ahkerasti leffan aikana, mm Robert De Niron edellä mainittujen mestariteosten pääosan näyttelijän sivuosalla talk show juontaja Murray Franlininä, 

Lisäksi leffa kruunaa Joaquin Phoenixin huikea ja maaninen roolisuoritus, joka vetää vertoja jopa Heath 
Ledgerille Yön Ritarissa(2008) 



Lisäksi krediittiä täytyy antaa myös huikeasta lavastuksesta, jossa kasarifiilis autoineen ja vaatteineen  on saatu taltioitua hienosti ja  tarkkasilmäiset katsojat saattavat  bongata viittauksia muihin Batman-elokuviin ja sarjakuviin

Toisin  kuin Tim Burtonin Batmanissä(1989), jonka tunnelmaa Princen biisien käyttö latisti, on Jokerin soundtrackillä hyviä klassikkoja 60-70-luvuilta, joita käytettään  Burtonia paremmin ja sopivissa kohdissa, niin etteivät ne pilaa elokuvan ankeaa ja lohdutonta ilmapiiriä.

Viime vuoden ja vuosikymmenen 2.paras leffa.

Arvosana🤡🤡🤡🤡🤡



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti