tiistai 8. toukokuuta 2018

The Thing- "Se" jostakin(1982)

Ohjaus: John Carpenter

Käsikirjoitus: Bill Lancaster ( John W Campbellin novellin Who Goes There? pohjalta)

Pääosissa: Kurt Russell, Keith David, Wilford Brimley,  Donald Moffat, Richard Masur,  Richard Dysart, Peter Maloney, David Clennon,  Joel Polis, T.K. Carter Thomas G Waites, Charles Hallahan


Muistan vieläkin, kun 8 vuotta sitten Yle Teema esitti  kesällä Keskiviikko-iltaisin vanhoja Scifi-elokuvia. Tämän alkuperäisversio "Se" toisesta maailmasta(1951)  jäikin silloin erityisesti mieleen  höperön supervihanneshirviön ja kornin tunnelman vuoksi. Seuraavana kesänä näin nyt arvosteltavissa olevan Carpenterin version  ja ensimmäisellä katselukerralla se säikytti housut ruskean puolelle ja 7 vuotta myöhemmin pelkään edelleen Huskyja.

Nyt riittää nostalgointi ja siirtykäämme asiaan:


Carpenterin versio on  vuoden 51 versiota uskollisempi Campbellin novellille ja tarina lähtee käyntiin  prologilla ufon putoamiselka  maapalolle Prologin jälkeen siirytään nykyhetkeen ja  Etelämantereelle, jossa  hulilupterilla lentävät norjalaiset ajavat Huskya  takaa kiväärein ja käsikranaatein varustautuneena.

Koira saapuu amerikkalaiselle Outpost 31 nimiselle tutkimusasemalle ja sieltä turvapaikan  ja pian onkin  Outpostin  jätkillä kusi sukassa ja tilannetta voisi parhaiten kuvailla  Jon ja Al Kaplanin  elokuvasta vääntämän Sinatra-henkisen huumorimusikaalin lyriikoilla:  I'm a dog, but i'm The Thing (I'm The Thing, baby)


Koska Thingillä on kyky muutta muotoaan, tunnelma  kiristyy ja vainoharhaisuus valtaa aseman, koska  kukaan ei enään tiedä kuka kukin on ja  hulilupteripilotti RJ Macreadyn ( Kurt Russell)
on otettava sankarinviitta harteilensa ja selvitettävä,  että kuka kukin oikeasti on


Juonipaljastukset päättyvät tähän ja nyt yleistä lätinää elokuvasta ilman spoilereita


Tämä oli aikoinaan kuudes näkemäni Carpenterin elokuva ja olihan tämä melkoinen järkytys  hilpeän Starmanin(1984) jälkeen ja kuten arvostelun alussa mainitsin, tämän elokuvan takia pelkään Huskyja ja muutekin Rob Bottinin efektit näyttävä vielä 36 vuoden jälkeenkin edelleen realistisilta ja säväyttäviltä. Siitä krediittiä, kuten myöskin elokuvan klaustrofobiselle tunnelmalle,  Ennio Morriconen painstavalle soundtrckille ja Kurt Russellin erinomaiselle roolisuoritukselle.



The Thing on puusepän paras elokuva sekä kaikkien aikojen onnistuneimpia kauhuelokuvia sekä suositeltavaa  katsottavaa pimeinä syys ja talvi-iltoina, vaikka näin tämän ekaa kertaa kesällä ja arvostelukin on duunattu aurinkoisissa tunnelmissa. Jatkokatseltavaksi voi huumori mielessä suositella vuoden 51 versiota sekä 7 vuoden takaista etko-osaa, joka kertoo tapahtumista norjalaisten tutkimusasemalla ennen Carpenterin mestariteoksen tapahtumia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti