perjantai 18. toukokuuta 2018

Nosferatu-Yön valtias(1979)

Ohjaus: Werner Herzog

Käsikirjoitus: Werner Herzog (Bram Stokerin romaanin Dracula pohjalta)


Pääosissa: Klaus Kinski, Bruno Ganz, Isabelle Adjani, Roland Topor, Walter Landengast


Dracula lienee kaikille tuttu, joten pidemittä puheitta suoraan asiaan:


Dracula tahtoo talon,  joten Jonathan  Harker lähtee  Transilvaniaan  tekemään kauppoja, mutta Kreivi sattuu näkemään kuvan Harkerin vaimosta Lucysta, vangitsee Harkerin linnaansa  ja lähtee  Harkerin kotikaupunkiin, tuoden mukanaan tuliaisiksi ruton rottalauman mukana.


F. W Murnau ohjasi Nosferatun jo vuonna 1922, mutta suurin osa kopioista tuhottiin Stokerin lesken voitettua oikeusjutun tekijänoikeusrikkomuksesta. Tästä huolimatta muutama kopio säilyi ja Nosferatu onkin historian ensimmäinen Dracula ja vampyyrielokuva ja siksi historiallisesti merkittävä teos.

Herzogin remaken ilmestyttyä 57 vuotta myöhemmin tekijänoikeius oli jo umpeutunut ja hahmo esiintyvätkin tässä alkuperäisillä nimillään.


Yleensä viittaan pukeutuvan pelimiehenä, joka sanoo Blaah! kuvattu Dracula on tässä versiossa kalju ja hörökorvainen yksinäisyytensä riivaama rumilus, jonka rakkaudenkaipuu tuhoaa kokonaisen kaupungin ruton myötä sekä koituu myös itse hänen kohtalokseen.

Vähemmästäkin käy Kreiviä sääliksi ja Klaus Kinski onkin omasta mielestäni paras  Dracula Gary Oldmanin ja Christopher Leen oheela.


Kuolema ja Draculan kärsimys kuolemattomuudesta  ovat keskeisenä teemoina  Herzogin Nosferatussa ja tämä tulee jo heti selväksi elokuvahistorian yhdessä creepyimässä alkukohtauksessa, jossa kamera pyörii edestakaisin kuvaten muumioituneita ruumita(jotka ovat muuten ihan oikeita) sekä kuvat ruton 

autioittamista rottien ja ruumisarkkujen täyttämistä kaduista  vahvistavat tätä teemaa ennestään luoden  elokuvalle hyvinkin synkän ja melankolisen tunnelman.


Krediittiä myöskin  Herzogille oikeiden luontomaisemien käytöstä elokuvassa ja Popol Vuhin aavemaisesta ja tunnelmallisesta soundtrackistä.


Herzogin Nosferatu on parasta eurokauhua Argenton ja Fulcin elokuvien oheela sekä  paras vampyyrielokuva heti Near Darkin(1987) jälkeen sekä yleisesti yksi kaikkien aikojen parhaimpia kauhuelokuvia ja remakeja koskaan.

Arvosana🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti