sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Suspiria(1977)

Ohjaus: Dario Argento

Käsikirjoitus: Dario Argento ja Daria Nicolodi

Pääosissa: Jessica Harper, Udo Kier

Parhaiten Giallo-elokuvistaan tunnetun Dario Argenton parhaimaksi elokuvaksti titleerattu Suspiria sai  40 vuotta ilmestymisensä jälkeen virallisen  restaroitunut 40-vuotisjuhlajulkaisuna Suomen ensi-iltansa kuluvan viikon Perjantaina  harvoissa ja valikoiduissa Finnkinon teattereissa, joten sen kunniaksi Leffakulinaristi tulee keskittyy koko Marraskuun ajan arvostelemaan vain Argenton tuotantoa.

Suspiria kertoo amerikkalaisesta Suzysta (Jessica Harper) joka saapuu Saksaan opiskelemaan tunnetussa balettiakatemiassa.

Suzyn päästyä perille alkaa tapahtumaan kummia ja pian selviääkin, että balettiakatemia on vain pelkä kulissi noitapiirin vehekeilyille.

Suspiria oli Argenton tuotanossa siirtymävaihe Giallo-murhamysteereistä yliluonnisen kauhun pariin ja Suspiria onkin ensimmäinen osa  3 äitiä-trilogialle, jonka muut osat ovat Inferno (1980) ja Mother of Tears (2007)  Hyöndynsipä Argento myöskin Suspiran Amerikkalainen teinityttö euroopalaisessa sisäoppilaitoksessa selvittämässä kadonneiden ikätovereiden kohtaloa -teemaa  8 vuotta myöhemmin ilmestyneessä elokuvassaan Phenomena (1985) joka oli ensikosketukseni Argenton elokuviin.

Mutta nyt takaisin Suspirian pariin:

Vaikka Suspiria ei olekkaan nykymittapuun mukaan kovinkaan pelottava, on se silti vaikuttava ja säväyttävä katsomiskokemus, jota tehostavat sinisen ja punaisen ( punaisen kohdalla räikeän tekoveren runsas käyttö) hallitsema värimaailma  ja Argenton hoviyhtyeen Goblinin vähintään mielenkiintoinen ja paikoittain aika häiriintyneen kuuloinen soundtrack.

Ja jos ei ole siis vielä nähnyt tätä kauhuelokuvan yhtä kiistatominta mestariteosta, siispä kipinkapin Finnkinoon, jos se sattuu pyörimmän kotipaikkakunnallasi tai sitten lähde divareihin metsästämään Future Filmin 2005 julkaisemaa DVD-painosta, joka sisältää elokuvan italiankielisen version.

Kuten jo totesinkin Suspiria on yksi kauhuelokuvan kiistattomia mestariteoksia, joka on hieman vanhenut 40 vuodessa, mutta on silti edelleen vaikuttava ja säväyttävä katsomiskokemus, jolle yksikään nykykauhuelokuva tule pärjäämään.

Remakeista puheen  ollen tästäkin on jo tekeillä remake, johon ihme kyllä ovat saanneet Jessica Harperin houkuteltua mukaan pikkuroolin. Toivotaan parasta, että tuo remake tulee floppaamaan, sillä alkuperäinen Suspiria on  uniikki mestariteos ja Argenton paras elokuva.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti