lauantai 11. marraskuuta 2017

Tenebre(1982)


Tunnetaan myös nimillä: Tenebrae, Pelkoa ei voi paeta, Unsane, Under the eyes of assassin

Ohjaus ja käsikirjoitus: Dario Argento

Pääosissa: Anthony Franciosa, Daria Nicolodi, John Saxon, John Steiner, Giuliano Gemma

Nyt arvosteltavissa oleva Tenebre oli Argentoon näyttävä comeback giallon pariin 7 vuotta Deep Redin ilmestymisen jälkeen ja Tenbre onkin Argenton yksi neljästä parhaasta elokuvasta Suspiria, Phenomenan ja Deep Redin oheela.

Peter Neal (Anthony Franciosa) on amerikkalainen dekkarikirjailija, joka on  uuden kirjansa, Tenebren promootiokiertueela Roomassa. Pian kaupunkia ravistelee naisten murha-aalto  ja ensimmäisen uhrin suusta löydetään sivu edellämainitusta kirjasta, elikkä murhaaja on ottanut mallia Peterin kirjasta ja koska Peter kirjoittaa ihmismielen pimeästä puolesta, pyytää poliisi häneltä konsultaatioapua saadaksen selkoa murhaajan mielenliikkeistä ja motiiveista.

Tenbre on taattua Argentoa. Veri roiskuu jälleen kerran näyttävästi, etenkin parhaiten mieleen jäi elokuvan kädenkatkomiskohtaus, joka  teki niin suuren vaikutuksen Tarantiinoon, että hän otti sen suoraan Kill Bill vol 1:seen.

Splätteröinin lisäksi myöskin kuva ja äänimaailma on jälleen kohdillaan. Tenbre sisältää  eri hienon kamera-ajon, jossa murhaaja  väijyy talon ulkopuolelta kuvattuna ja Goblinin soundtrack rokkasi jälleen kerran kybällä.


Argenton parhaimistoa ja Gialon merkkiteoksia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti