keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Suurkaupungin lait (1981)

Alkuperäinen nimi: Thief

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann ( Frank Hohimerin kirjan The home invaders pohjalta)

Pääosissa: James Caan, James Belushi, Willie Nelson, Robert Prosky, Tuesday Weld, William Petersen, Dennis Farina

Vuonna 1981 yksi kaikkien suosikkielokuvaohjaajistani, Michael Mann, pääsi ohjaamaan ensimmäisen teatterielokuvansa, Thiefin, kornisti suomennettu nimellä Suurkaupungin lait.

Frank (James Caan) on kassakaappiexpertti joka haaveillee eläkepäivistä, mutta suostuu vielä tekemään keikan mafioso Leolle ( Robert Prosky) jolla on muita suunitelmia Frankin varalle.

Jo tässä debyyttiohjauksessa näkyvät vahvasti Michael Mannin myöheimmistä leffoista tutut tarvaramerkit: Upeasti kuvatut öiset kaupunkimaisemat, neonvalot,laadukas kameratyöskentely ja musiikit , kovaääniset ammuskelut ja asialleen omistautuneet päähenkilöt.

 Tarkkasilmäisenä katsojana  Thiefistä voi bongata yhtäläisyyksiä Nicolas Widing Refin Driven (2011) joka saattu olemaan  teemoiltaan samanlainen Thiefin kanssa. Toinen  tarkkasilmäisen katsojan bongattavissa oleva yksityiskohta ovat pienet  roolit William Peterseniltä ja Dennis Farinalta, jotkat niin ikään  olivat päärooleissa  Michael Mannin ohjaamassa Manhunterissa (1986), joka on  Michael Mannin paras ohjaus ja yksi 80-luvun visuualisesti tyylikkäimpiä ja aliarvostetuimpia teoksia.

Mutta nyt takaisin Thiefin pariin:

Thief on kerrassaan tyylikäs ja loistava debyyttiohjaus Manniltä, joka määritteli kertaheitolla amerikkalaisen rikoselokuvan perinteet uusiksi ja jonka vaikutus on nähtävissä nykyäänkin amerikkalaisessa rikoselokuvassa.

Suositeltavaa katsottavaa Mannin ja neo-noirin ystäville. Lopuksi voin suositella jatkokatseltavaksi arvostelussa mainittua Driveä, jonka aion arvostella seuraavaksi.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti