sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Paholaisen pesä (1983)

Alkuperäinen nimi: The Keep

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann ( F Paul Wilsonin samannimisen kirjan pohjalta)

Pääosissa: Scott Glenn, Gabriel Byrne, Ian McKellen, Jurgen Prochnow, Robert Prosky, Alberta Watson.

Parhaiten   tiivistunnelmaisten ja  tyylikkäiden rikostarinoiden tekijänä tunnettu Michael Mann  kokeli vuotta ennen Miami Viceä osaamistaan hieman muusta tuotanostaan poikkeavan, The Keepin parissa, joka on  kenties Michael Mannin yksi parhaimpia ja aliarvostetuimpia teoksia.

Vuonna 1941 Operaatio Barbarossan ollessa käynissä natsijoukko valtaa pienen kylän Romaniassa ja löytävät sieltä maanalaisen kaupungin ja ryhtyvät varastamaan  sieltä löytyneitä hopeaesineitä.

Mutta ryöstöretki saa ikäviä käänteitä, kun  salaperäinen ilmiö tappaa ryöstelevät natsit. Paikalle saapuneet SS-joukot teloittavat kostoksi kylän asukkaita, mutta silti natseja lakoaa edelleen ja natsit hakevat keskitysleiriltä Ian McKellenin tulkitseman professori Kuzan  selvittämään natsien kuolemat aiheuttaneen ilmiön alkuperää.

The Keep poikkeaa yllättävän paljon totutusta Michael Mannin tuotannosta synkän yleisilmeensä, genren kuin  myös teemana olevan pahuuden olemuksen tutkimisen eri kanteilta.

Puhuttelevasta teemastaan huolimatta aiheesta ei saada paljoakaan irti, koska elokuva on editoitu
Mannin alkuperäisestä  3 ja puolen tunnin versiosta  96 minuutin pituiseksi.

Silti The Keep ei ole missään nimessä huono. Michael Mann hallitsee tiivistunnelmaisen ja tyylikkään tarinankerronan,  jota Tangerine Dreamin soundtrack ja  sarjakuvataiteilija Enki Bilalin luomat lavasteet tukevat hienosti

The Keep on Michael Mannin tuotannosta aliarvostetuin ja yllättävän syvällisen sanoman  sisältävä tarina pahuuden olemuksesta maailmassa, olipa kyseessä natsit tai muinainen hirviö, pahuutta löytyy maailmasta
muodossa jos toisessa.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti