maanantai 24. huhtikuuta 2017

Blow Out-Viimeinen todistaja (1981)

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus: Brian De Palma ja Bill Mesce Jr

Pääosissa: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz

Nyt ensimmäistä kertaa tässä blogissa arvostelussa toisen suoksikkiohjaajani Michael Mannin oheela Brian De Palman mestariteos.

John Travolta esittämä  B-luokan kauhutuotantojen ääniefekteistä vastaava Jack Terry lähtee eräänä yönä ulos äänityshommiin ja saattuu äänittämään pamauksen, jonka seurauksena auto suistuu sillata järveen. Jack sulketaa perään ja onnistuu pelastamaan Nancy Allenin esittämän Sallyn.

Sen sijaan auton kuljettaja ja toinen matkustaja hukkuvat ja toinen matkustaja paljastuukin poliittiseksi isoksi kihoksi ja pian Jackillä on selvitettävänä oliko nauhalle päätynyt pamaus pistoolin laukus vai puhjenneen renkaan ääni?

Kuten arvostelun alussa mainitsin, Brian De Palma on toinen suuri suosikkiohjaani ja mies tehtaili parhaimat  elokuvansa 70-80-luvulla ja tuona aikavälillä ilmestyneet Palman ohjaamat elokuvat ovatkin  elokuvataidetta  parhaimillaan.

Blow out on Brian De Palman paras ohjaus ja yksi 80-luvun parhaimpia ja aliarvostetuimpia teoksia.
Lisäksi erityismaininta täytyy antaa useisiin muihinkin Palman elokuviin musiikkia säveltäneen Pino Donaggion sävelkyksistä, jotka tuovat paikoittain tipan linssiin.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti