perjantai 28. huhtikuuta 2017

Poliisipiiri (1982)

Alkuperäinen nimi: Vice Squad

Ohjaus ja käsikirjoitus: Gary Sherman

Pääosissa: Gary Swanson, Wings Hauser, Pepe Serna, Season Hubley


80-luku oli ehdottomasti  amerikkalaisen elokuvateolisuuden kulta-aikaa. Silloin tuli ulos kaikenlaista elokuvaa, joista vähemmön tunnetut ja myöhemmin kulttistatuksen saaneet elokuvat ovat varsin hupaisaa katsottavaa, lähinä B-luokan näyttelijäntyön, toteutuksen, kliseiden viljelyn ja hyvien soundtrackien ansiosta. Nyt arvosteluvuorossa oleva Vice Squad edustaa juuri edellä manittua kasarihuttua.

Sutenööri Ramrod( Wings Hauser)  pieksee erään suojattinsa sairaalakuntoon, jossa tämä myöhemmin menehtyy. Ilotyttö Princess (Season Hubley)  painostaa Etsivä Tom Walshia (Gary Swanson)  saamaan Ramrodin kiinni.

Vice Squad on täyttä kasaria  neonvaloja, muotia ja soundtrackiä myöten, joista  hyvänä esimerkkinä voi mainita Ramrodia tulkitsevan Wings Hauserin ärjäisemän Neon Slimen. Hauser vetääkin koko elokuvan parhaimman roolin ja jälleen kasarikonnagalleria on yhtä konnaa värikkäämpi.

 Erityismaininnan voi myös antaa elokuvan tapahtumanpaikkana toimivasta Los Angelisistä. Yleensä  iloisena ja aurinkoisena kaupunkina tunnettu L.A näyttäytyy Vice Squadissa New Yorkin veroisena avoviemärinä ja jatkokatselvaksi voikin suositella 2 vuotta myöhemmin valmistunutta Nykiin sijoittuva  neo-noiria Abel Ferreran Fear city, jonka arvostelen tässä blogissa, sitten kun kerkeän.

Yhteenvetona Vice Squadia voi suositella, jos sattuu diggaamaan päättömästä kasarihutusta ja neo-noir-genren elokuvista.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Blow Out-Viimeinen todistaja (1981)

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus: Brian De Palma ja Bill Mesce Jr

Pääosissa: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz

Nyt ensimmäistä kertaa tässä blogissa arvostelussa toisen suoksikkiohjaajani Michael Mannin oheela Brian De Palman mestariteos.

John Travolta esittämä  B-luokan kauhutuotantojen ääniefekteistä vastaava Jack Terry lähtee eräänä yönä ulos äänityshommiin ja saattuu äänittämään pamauksen, jonka seurauksena auto suistuu sillata järveen. Jack sulketaa perään ja onnistuu pelastamaan Nancy Allenin esittämän Sallyn.

Sen sijaan auton kuljettaja ja toinen matkustaja hukkuvat ja toinen matkustaja paljastuukin poliittiseksi isoksi kihoksi ja pian Jackillä on selvitettävänä oliko nauhalle päätynyt pamaus pistoolin laukus vai puhjenneen renkaan ääni?

Kuten arvostelun alussa mainitsin, Brian De Palma on toinen suuri suosikkiohjaani ja mies tehtaili parhaimat  elokuvansa 70-80-luvulla ja tuona aikavälillä ilmestyneet Palman ohjaamat elokuvat ovatkin  elokuvataidetta  parhaimillaan.

Blow out on Brian De Palman paras ohjaus ja yksi 80-luvun parhaimpia ja aliarvostetuimpia teoksia.
Lisäksi erityismaininta täytyy antaa useisiin muihinkin Palman elokuviin musiikkia säveltäneen Pino Donaggion sävelkyksistä, jotka tuovat paikoittain tipan linssiin.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Drive (2011)

Ohjaus: Nicolas Winding Refn

Käsikirjoitus: Hossein Amini (James Sallisin kirjan Kylmä,kyyti pohjlta)

Pääosissa: Ryan Gosling, Albert Brooks, Ron Perlman, Oscar Isaac, Bryan Cranston, Carey Mulligan, Christina Hendricks

Nimetön päähenkilö ( Ryan Goslingin) työskentelee päivisin mekaanikkona ja osa-aikaisena stunt maninä ja öisin sankarimme heittää keikkaa ryöstöretkien pakoauton ratin takana. Eräänä päivänä mies tapaaa naapurissa asuvan Irenen ( Carey Mulligan), jonka aviomies istuu vankilassa. Hetken mielijohteesta  sankarimme suotuu auttamaan  naapurinsa aviomiestä heittämään keikkaa panttilainaamoon, joka menee pahasti, pieleen ja pian kuskillamme on laukullinen rahaa ja raatoja jalkoja myöten.

 Drive on sangen upea, tyylikäs, tiivistunnelmainen ja hyvin rytimitetty elokuva. Drive alkaa vähäeleisenä draamana, mutta puolenvälin jälkeen elokuvaa vaihtaa tyylilajia draama väkivaltaiseksi rikosjännäriksi. Hieman absurdiltahan tuo hieman kuulosta, mutta sen verran Refn on  taidokkaasti elokuvan  rytmittänyt, niin että tuo alkupuolen vähäeleinen draamapuoli luo mukavan harmonisen kontrastin jälkimmäisen puoliskon paikoittain aika brutaalille väkivallalle tuoden mielen Tony Scottin parhaimman elokuvan True romancen (1993)

Mutta Tony Scottin mestariteoksen sijaan Driven viisuaalinen ja yleinen olemus ovat ennemän 80-luvun neo-noirin suuntaan. Suurimpana esikuvana onkin toiminut Michael Mannin ensimmäinen pitkä teatterielokuva Thief (1981) jossa myöskin niin ikään tiettyn alan ammattilainen sekantuu kovan luokan rikollisten bisneksiin. Kuitenkin Drive kulkee omia polkujaan ansioituneesti ja onnistuu oleman omanlaisensa elokuva.

Drive on 2010-luvun paras elokuva,  tyylikäs, tiivistunnelmainen ja viisuaalisesti upea tribuutti 80 -luvun neo-noir-genrelle. Erityismainninat Goslingin vähäeleisestä roolisuorituksesta ja soundtrackistä.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Suurkaupungin lait (1981)

Alkuperäinen nimi: Thief

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann ( Frank Hohimerin kirjan The home invaders pohjalta)

Pääosissa: James Caan, James Belushi, Willie Nelson, Robert Prosky, Tuesday Weld, William Petersen, Dennis Farina

Vuonna 1981 yksi kaikkien suosikkielokuvaohjaajistani, Michael Mann, pääsi ohjaamaan ensimmäisen teatterielokuvansa, Thiefin, kornisti suomennettu nimellä Suurkaupungin lait.

Frank (James Caan) on kassakaappiexpertti joka haaveillee eläkepäivistä, mutta suostuu vielä tekemään keikan mafioso Leolle ( Robert Prosky) jolla on muita suunitelmia Frankin varalle.

Jo tässä debyyttiohjauksessa näkyvät vahvasti Michael Mannin myöheimmistä leffoista tutut tarvaramerkit: Upeasti kuvatut öiset kaupunkimaisemat, neonvalot,laadukas kameratyöskentely ja musiikit , kovaääniset ammuskelut ja asialleen omistautuneet päähenkilöt.

 Tarkkasilmäisenä katsojana  Thiefistä voi bongata yhtäläisyyksiä Nicolas Widing Refin Driven (2011) joka saattu olemaan  teemoiltaan samanlainen Thiefin kanssa. Toinen  tarkkasilmäisen katsojan bongattavissa oleva yksityiskohta ovat pienet  roolit William Peterseniltä ja Dennis Farinalta, jotkat niin ikään  olivat päärooleissa  Michael Mannin ohjaamassa Manhunterissa (1986), joka on  Michael Mannin paras ohjaus ja yksi 80-luvun visuualisesti tyylikkäimpiä ja aliarvostetuimpia teoksia.

Mutta nyt takaisin Thiefin pariin:

Thief on kerrassaan tyylikäs ja loistava debyyttiohjaus Manniltä, joka määritteli kertaheitolla amerikkalaisen rikoselokuvan perinteet uusiksi ja jonka vaikutus on nähtävissä nykyäänkin amerikkalaisessa rikoselokuvassa.

Suositeltavaa katsottavaa Mannin ja neo-noirin ystäville. Lopuksi voin suositella jatkokatseltavaksi arvostelussa mainittua Driveä, jonka aion arvostella seuraavaksi.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Viimeinen Mohikaani (1992)

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann ( James Fenimore Cooperin kirjan ja George B. Seitzin vuoden 1936 elokuvan pohjalta)

Pääosissa:  Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Wes Studi, Russell Means, Eric Schweig, Jodhi May, Pete Postlethwaite, Colm Meaney

Enpä keksi hirveästi kirjoitettavaa tästä, joten  lyhyt ja ytimekäs arvostelu.

Vuonna 1757 jenkeissä soditaan peruukkipellejen ja heijannannaa-miesten kesken ja niin edespäin.

Hyvin tyypillinen historiallinen pukudraama oli siis kyseesä, mutta pituus oli tällä kertaa kohtuulinen ja pahimilta kliseiltäkin vältyttiin. Vain Michael Mannin kaltainen mestariohjaaja pystyy tekemään moneen kertaan nähdystä historiallisesta pukudraamasta ihan oikeasti tyylikkään ja asiallisen katsomiskokemuksen, mistä täytyy antaa Mannille krediittiä.

Jälleen kerran hieman erilaista, mutta tyylikästä ja loistavaa elokuvaa Michael Manniltä

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Paholaisen pesä (1983)

Alkuperäinen nimi: The Keep

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann ( F Paul Wilsonin samannimisen kirjan pohjalta)

Pääosissa: Scott Glenn, Gabriel Byrne, Ian McKellen, Jurgen Prochnow, Robert Prosky, Alberta Watson.

Parhaiten   tiivistunnelmaisten ja  tyylikkäiden rikostarinoiden tekijänä tunnettu Michael Mann  kokeli vuotta ennen Miami Viceä osaamistaan hieman muusta tuotanostaan poikkeavan, The Keepin parissa, joka on  kenties Michael Mannin yksi parhaimpia ja aliarvostetuimpia teoksia.

Vuonna 1941 Operaatio Barbarossan ollessa käynissä natsijoukko valtaa pienen kylän Romaniassa ja löytävät sieltä maanalaisen kaupungin ja ryhtyvät varastamaan  sieltä löytyneitä hopeaesineitä.

Mutta ryöstöretki saa ikäviä käänteitä, kun  salaperäinen ilmiö tappaa ryöstelevät natsit. Paikalle saapuneet SS-joukot teloittavat kostoksi kylän asukkaita, mutta silti natseja lakoaa edelleen ja natsit hakevat keskitysleiriltä Ian McKellenin tulkitseman professori Kuzan  selvittämään natsien kuolemat aiheuttaneen ilmiön alkuperää.

The Keep poikkeaa yllättävän paljon totutusta Michael Mannin tuotannosta synkän yleisilmeensä, genren kuin  myös teemana olevan pahuuden olemuksen tutkimisen eri kanteilta.

Puhuttelevasta teemastaan huolimatta aiheesta ei saada paljoakaan irti, koska elokuva on editoitu
Mannin alkuperäisestä  3 ja puolen tunnin versiosta  96 minuutin pituiseksi.

Silti The Keep ei ole missään nimessä huono. Michael Mann hallitsee tiivistunnelmaisen ja tyylikkään tarinankerronan,  jota Tangerine Dreamin soundtrack ja  sarjakuvataiteilija Enki Bilalin luomat lavasteet tukevat hienosti

The Keep on Michael Mannin tuotannosta aliarvostetuin ja yllättävän syvällisen sanoman  sisältävä tarina pahuuden olemuksesta maailmassa, olipa kyseessä natsit tai muinainen hirviö, pahuutta löytyy maailmasta
muodossa jos toisessa.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️